Вести

Заседао Штаб за ванредне ситуације у општини Врбас

Општински штаб за ванредне ситуације састао се у општини Врбас поводом одлуке о увођењу ванредног стања на територији Републике Србије. Разматране су делатности свих јавних организација, установа, служби и органа које се спроводе у циљу спречавања ширења инфекције корона вируса. Истакнуто је да је неопходна брза комуникација и ефикасна координација између свих чинилаца да се очувају јавно здравље, безбедност и несметан рад целокупног система, а посебно да се пружи свака помоћ здравственом систему.

С обзиром на то да на подручју оштине Врбас за сада нема лица код којих је забележена инфекција вирусом ковид 19, здравствене установе су добро снабдевне опремом и заштитним средствима. Представници Дома здравља „Вељко Влаховић“ и Опште болнице Врбас известили су о томе шта је предузето у циљу превенције ширења инфекције, заштите медицинских радника који су у највећем ризику и набавке додатне опреме. Ове устнове примењују све мере и у сталним су контактима са надлежним министарством, покрајинским секратаријатом и Инстутом за јавно здравље. Предузете су и мере да стационар за прихват заражених особа буде потпуно физички одвојен од осталих одељења.

Како су посебно угрожена лица старија од 65 година, у Геронтолошком центру Врбас уведена је забрана уласка и изласка, а затворен је и Клуб за дневни боравак старих лица. У складу са препорукама Владе, рад угоститељских објеката је ограничен на период од 8 до 20 часова. Прекунут је рад образовних установа, а рад комуналних предузећа биће у посебном режиму са циљем да се све основне комуналне делатности одвијају несметано и безбедно. Све линије јавног превоза, изузев ђачких, настављају да саобраћају. Штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да се придржавају препорука надлежних органа, а поготово да се понашају одговорно и дисциплиновано, без ширења панике и дезинформација.

Општина је увела и посебну инфо-линију за информације о актуелној ситуацији чији је број телефона (021) 703 306.

https://youtu.be/uhGT2ctrO6E