Вести

ВУЧИЋ: ВЕОМА СРДАЧАН, ДОБАР, ОТВОРЕН И ПРИЈАТЕЉСКИ РАЗГОВОР СА МАКРОНОМ

Председник Србије је рекао у Паризу да је имао "веома срдачан, добар, отворен и пријатељски разговор са шефом француске државе Емануелом Макроном.

Макрон је, према Вучићевим речима, желео најпре да чује председника Србије, а он је, како је истакао, рекао да бисмо желели јасно да нам се каже шта можемо да очекујемо и чему можемо да се надамо у будућности када је реч о европским интеграцијама.

Вучић је рекао да је изложио Макрону детаље иницијативе са Северном Македонијом и Албанијом о "мини Шенгену".

Макрон га је питао да ли очекује и друге земље региона у тој иницијативи, а Вучић му је пренео да се нада томе.

Вучић је уверен да ће Макрон и јавно подржати ту иницијативу.

Вучић је пренео да је вечеру коју је Макрон раније приредио за учеснике Париског форума о миру искористио да обави разговоре с многим званичницима из различтих делова света, као и с генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, с којим је разговарао, пре свега, о Косову.

"Најпре сам био на свечаној вечери коју је Макрон организовао за све госте Форума мира, на којој су били готово сви из региона. Видео сам Комшића из БиХ, Пендаровског из Северне Македоније, а видео сам и Тачија. Ја сам пре свега имао много добрих разговора са пријатељима из Конга, Јерменије, Нигера, и многим другим афричким и азијским пријатељима. Разговарали смо не само о подршци територијалном интегритету Србије, већ и о сарадњи и повећању трговинске размене.

Причао сам дуго и са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом о ситуацији на Косову", рекао је Вучић, додајући да је сат и по колико је трајала вечера искористио да обави разговоре с људима из различитих делова света.

Вучић је рекао да је потом имао дуг билатерални састанак с Макроном, који је прекинут само због телефонског позива америчког председника Доналда Трампа.

Тај разговор Вучић је поделио у три дела.

Први како је указао, тицао се свеукупне будућности Европе и шта ми можемо да очекујемо.

"Реч коју сам користио у томе је била ''јасноћа'' шта можемо да очекујемо и чему да се надамо у будућности", рекао је Вучић.

Вучић је указао да се Србија од 2000. налази на европском путу.

"2003. смо ушли у кампању, посебно после смрти Зорана Ђинђића, према којој је требало да уђемо у ЕУ 2007. године, а из политичких разлога пустили су Бугарску и Румунију, иако нису биле спремне. Данас је 2019. година и иако смо отворили приступне преговоре пре шест година, и отварамо годишње по два, иако смо спремни за четири поглавља, промењена су правила која се односе на нас. А то је да у сваком тренутку могу кроз поглавља 23 и 24 да вас ограничавају. Имају могућност суспензије и реверзибилитета, али то не користе. Овако вас оставе да се надате брзом напретку", објаснио је Вучић.

У другом делу разговора затражио је подршку Макрона регионалној иницијативи Србије, Северне Македоније и Албаније.

"Молио сам Макрона за подршку и уверан сам да ћемо је добити јавно, јер је инцијатива заснована на четири важне слободе које промовише ЕУ, а које су универзалне. Показао сам и шта је је оценила Светска банка. Добили смо званични податак Светске банке да би, ако би у иницијативи имали западнобалканску шесторку, заједничка уштеда износила 3,5 милијарде евра, а само за Србију 1,5 милијарди. Он ме је питао ''планираш ли и очекујеш ли и друге'', а ја сам одговорио "надамо се"", пренео је Вучић.

Вучић је истакао да се ради о огромној уштеди и да 1,5 милијарди евра за Србију значи десет одсто повећање пензија и 16 одсто повећања плата одмах.

Трећи део разговора односио се на однос са Приштином.

"Европа чека формирање владе у Приштини. Верујем да ће потом позвати и једне и друге да се разговара и пронађе неки компромис. Нисам сигуран да ће бити лако, али Макрон верује у оно о чему смо говорили у Београду, а то је да је могуће наћи компромисно решење", нагласио је Вучић.

Вучић је додао да су такође разговарали и о неким другим темама.

Вучић је пренео Макрону да Србија нема проблема с његовом отвореношћу и да његови интервјуи не сметају.

"Боље да ствари рашчистимо раније него касније. Боље да знамо на чему смо него да се лажемо", рекао је Вучић.

Вучић је указао да, ма шта причали екстремни националисти, не можемо лако да преживимо ЕУ, не због помоћи коју добијамо, већ што је наша привреда ослоњена на Унију.

С друге стране, како је рекао, по први пут се дешава да расте број оних који су директно против ЕУ и да је број противника и присталица готово изједначен.

Вучић је рекао да не може само Србија бити крива, те да ЕУ мора размислити колико је допринела свему томе нејасним порукама.

Вучић је указао је да је и Макрону рекао да када пита да ли ЕУ може да гарантује да ће Србија, ако реши проблем Косова и неке друге, ући у ЕУ 2025. године, а да на то није добијао никакав одговор.

"Они су сами дали рок. Желимо да знамо када и шта, како би могли народу да кажемо", истакао је Вучић.

Вучић је указао да о закључцима разговора, који су били конкретни и добри, не може да говори, али је навео да Макрон одлично разуме ситуацију.

"Наставили би ми још да причамо да га није Трамп звао. Сат времена имати билатерални разговор с Макроном после вечере је огромна част за нашу земљу. Срећан сам што могу да представљам тако добру и вредну земљу. Макрон нас је одвео у посебну салу ''Пикасо'', где увек обавља билатералне разговоре, а не негде успут на маргинама, како с неким другима то ради", рекао је Вучић.

Вучић је истакао је да су договорили да до децембра обаве велике телефонске разговоре после формирања владе у Приштини, да би Макрон чуо његово мишљење, и да испланирају сусрет у јануару.

Иницијатива значајнија од повлачења признања Косова

Вучић је рекао да је иницијатива уклањања баријера у слободи протока робе, услуга, капитала и људи између Србије, Северне Македоније и Албаније значајнија од повлачења признања Косова.

Упитан да ли је добио подршку за "мали Шенген" од Макрона и да ли очекује притиске на тај пројекат, Вучић је одговорио да не би ту иницијативу назвао тим именом, иако је то већ ушло у дневну употребу, пошто то нервира неке људе, а и због географске одреднице.

"Нико не може да каже да та иницијатива некоме може да смета, јер нема рационалног разлога за то. Иницијативу су подржале САД и Макрон ће то учинити јавно. Али ће некој земљи неки рећи да су против тога, због нечега, јер су схватили да смо узели судбину у своје руке и да сами решавамо своје проблеме", објаснио је Вучић.

"Видим да ни члановима моје породице не могу да објасним колики значај има та иницијатива. Старији син мисли да је значајније повлачење признања независности Косова, а то није ни близу тога", рекао је Вучић.

Вучић се истовремено захвалио Гани на одлуци о повлачењу признања, истакавши да је та земља велики партнер Србије.

"Али повлачење признања је постизање наше неке тактичке позиције што неће драстично да промени ситуацију, а ово мења будућност свих нас. Од кључног је значаја за све нас", нагласио је Вучић, изразивши наду да ће сви имати политичке снаге да заштите своје независно одлучивање.

Вучић је указао да ће иницијатива допринети мањем одласку грађана из земље, и већем повратку.

"Они који критикују треба да знају да Србија добија много. Ми у региону са свим земљама, са којима се граничимо, изузев једне, а то је Мађарска, имамо суфицит у трговинској размени. И ћорав би видео да иницијатива највише одговара Србији, јер је она та која је најснажнија, која може да прода више робе и услуга и која је у људским ресурсима најснажнија", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да много наде полаже у ту иницијативу, јер се тиме мења будућност, иако ће мање земље краткорочно добијати више.

Изједначавањем које год таксе, биће више инвестиција, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да иницијатива решава проблеме недостатка радне снаге, јер немамо довољно заваривача, месара, тесара, бравара, којих треба све више.

Потребно је појашњавање ситуације

Вучић је истакао да је неопходно стављање на чистац европске будућности региона, додајући да отварање преговора и потом држање десет година у отварању поглавља, само води до повећања противника ЕУ.

Вучић је упитан да прокоментарише да неке земље траже да се поново стави на гласање одлука о отварању приступних преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом, као и питање да ли ће до тога доћи, рекао да очекује да ће их отворити у марту, ако се не би чекао самит у Загребу у мају.

"Урадиће то у марту, јер се плаше резултата избора у Скопљу, где се гласа 12. априла. Не желе да буду кривци пораза неког коме су обећали нешто за нешто што је урадио", објаснио је Вучић.

Истовремено Вучић је рекао да је председник Француске Емануел Макрон у праву када каже "даћете преговоре, а онда 10 година отварати поглавља".

Тиме ће, како је упозорио Вучић, дотерати до потпуног "егала" противника и присталица ЕУ у нашим земљама.

"Макрон за разлику од других каже истину и није лицемеран", додао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија нема ништа против да се наставе преговори о поглављима а да нам неко отвори структурне фондове, и да тако примамо преко милијарду евра, на основу чега би живели боље.

"Али то се неће десити. Могу одмах да кажем које ће земље бити против. Држаће нас по систему "заслуга". С тим у вези сам рекао Макрону "ти не би могао да будеш добар кандидат за чланство ЕУ, јер имате улогу извршне власти у избору судија". Наравно не бих да поредим француско правосуђе са нашим", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је за нас потребно појашњавање свега, јер у супротном они ће отворити преговоре сликаће се и "клиберити", а потом неће ништа уследити.

Вучић је нагласио да је Србија урадила много тога, али пре свега захваљујући нашем народу.

"Имали смо подршку ЕУ и хвала на томе, али смо пре свега урадили много захваљујући мерама које је провео наш народ. Зато данас видимо бољу перспективу него што је била. Ми на себе треба да будемо поносни, на свој народ и грађане", истакао је Вучић.

Вучић: Циркусом тровања навукли неискусног Куртија

Вучић је нагласио је да је циркус око тровања чланова косовске изборне комисије приликом пребројавања гласова из централне Србије служио против лидера покрета Самоопредељење Аљбина Куртија.

"Ако се сећате, а вечерас су ми и неки албански аналитичари које сам видео овде, рекли "што си ти морао први да провалиш шта се ради", говорио сам о томе већ раније. Све је то урађено да би навукли неискусног Куртија", објаснио је Вучић упитан да прокоментарише поништавање гласова из централне Србије.

Вучић је рекао је да ће инсистирати док је жив да се изнесе истина, како би свет видео о каквим је лажовима реч у Приштини.

"То тровање је смишљено против Куртија. Направили су интерну игру. И да укину тих 4.000 до 5.000 гласова, то не би утицали на Српску листу, која је добила десет посланичких места. Није Српска листа била мета, већ је требало нашкодити имиџу Србије у свету и променити слику у парламенту, јер ако уђе НИСМА, смањује се број мандата Куртију, а потом могу у блоку да са странком Исе Мустафе имају више од Куртија и тиме наметну свог кандидата за премијера Вљору Османи", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да су тренутно такве игранке у току и да у њима учествују и играчи из света.

"Очекујте још много проблема у формирању парламента и владе у Приштини", најавио је Вучић.

Вучић је указао је да му је драго што је Србија показала да боље од осталих разуме те примитивне трикове и штосеве који могу да прођу на Западу.

"Добро је што смо целом свету указали на то, и показали више знања и памети од оних који су помислили да би неко стварно тровао. Учиће у историју тај циркус као најгора шарада и парада лудости коју је неко икада направио. Ставили су пестициде, онда узели рефлекс за чишћење намештаја, да би рекли ето отрова", рекао је он.

На питање с ким би квалитетније могао да преговора, да ли са Куртијем или са Османијевом, Вучић је одговорио да то не може да зна, и да за Србију нема лаког разговора.

Указао је да ни у Србији никада до краја нисмо хтели да сагледамо истину, као што је то случај у Приштини.

"Они када говоре о реалности имају своју. Стварну реалну ситуацију нико не жели, и то је проблем свих нас на Балкану. То не желимо ми у Србији, а они то не желе још 10 пута више", рекао је Вучић.

Истакао је да се трудио, неретко и губећи политичке поене због тога, да говори истину грађанима.

"Ако видите шта су њихове идеје и како доживљавају реланост, видите колико су далеко од непристрастног приступа. То угрожава мир. То ће бити велики проблем за све међународне представнике који мисле да нас доведу на неке разговоре или дијалог у будућности", нагласио је он.

Вучић је указао да Српска листа има 10 од укупно 120 посланика, што није мало, и да Србија мора да разговара с легитимним представницима албанског народа, као што то Приштина мора да разговара с легитимним представницима српског народа, а не да тражи, као што смо и сами чинили раније, да причају са некима које нико неће.

https://youtu.be/Wq9Qo_Udfy8

Извор: Танјуг/ТВ Пинк