Вести

ВУЧИЋ: ТЕШКО ЈЕ БОРИТИ СЕ ПРОТИВ МЕНЕ, САВЕСТ МИ ЈЕ ЧИСТА

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је на РТС дошао из Абердареве улице и да је један део прешао пешке.

"Као што знате, последњих годину дана увек долазим на РТС из Абердареве улице. Неки су момци из кафића добацивали, али ништа посебно. Изненадило их је што сам тај део прешао пешице", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се налази у Таковској, а не на Кошутњаку, како су, иначе, данас спекулисали из СзС.

Захвалио је свим људима који су бринули и бринули како ће стићи до јавног сервиса, имајући у виду најављено окупљање присталица СзС и Иницијативе "1од5милиона".

То није Србија за коју се борим, не могу ми ништа, имам чисту савест

Вучић je поручио да то што представници опозиције спречавају кретање људи није решење, јер је то фашизам и то није пристојна Србија и будућност за коју се боримо.

Вучић је рекао да је дошао у емисију како би показао људима на којима лежи будућност ове земље шта је све урађено и шта држава намерава да уради.

Истиче да је незамисливо да неко покушава некоме да забрани да дође на тв емисију и подсетио да није био у некој вечерњој емисији РТС-а више од шест месеци и да је сада хтео да дође због важних ствари које се дешавају, међу којима су повећање плата и пензија, припрема планова...

Вучић истиче да се испред РТС окупило укупно 150 људи, али да се непримерено понаша само њих око пет, међу којима су "Бошко, Бастаћ, Борко Стефановић".

Председник подсећа да су га исто тако спречавали раније да говори у скупштини о КиМ, као и да обавља свој посао у згради Председништва

Такође, додаје да су измишљали да постоје тајни пролази, али да он као председник још није видео тај наводно тајни пролаз до скупштине.

Вечерашње окупљање назвао је незаконитим.

"Ово је лоша порука за све људе и захвалан сам људима на подршци што нису показали нервозу и насели на провокацију", поручио је Вучић људима који су најављивали да ће доћи да подрже Вучића испред зграде РТС-а.

Како је рекао, само је дошло око 30 људи који су ушли у непотребан дијалог.

Вучић је рекао да је хтео да се избегну сукоби међу грађанима.

Поносан је што у последњих седам година нико од представника опозиције није страдао и није сносио правне санкције.

На питање о својевременом нападу на Борка Стефановића, Вучић је навео да и у том случају правне последице трпе људи који су напали Стефановића, а подсетио је да нико није убијен као Ранко Панић, јер тада опозицији није било дозвољено да прошета улицама Београда.

"Постојао је врховни Бог. Ми полицију никада против њих нисмо употребили и нисмо послали наоружане полицајце. То можете да видите у Француској и другим развијеним земљама, али ми показујемо тако свој став и демократско опредељење".

Вучић је рекао да је свакако фашизам то што се десило када је спаљена Весићева књига, али је исто то када ограничавате кретање другима и јурите противнике и спаљујете, јер се то дешавало у нацистичкој Немачкој.

"То ради њих неколико који не знају шта ће са собом", додао је Вучић и истакао да што им подршка буде мања да ће бити све агресивнији и екстремнији.

"Борићу се да покажемо да то није будућност Србије", поручио је Вучић и додао да морамо да се боримо за демократску и нормалну земљу.

Додао је да не бежи ни од једног питања јер му је мирна савест јер зна шта је све урађено и какву земљу је затекао, као и то што зна шта ће тек бити урађено у будућности.

Вучић је рекао да је окупљање испред зграде РТС-а, у циљу спречавања његовог доласка, противзаконито окупљање.

Вучић је, упитан да ли су окупљања присталица опозиције и СНС-а, која подсећају на митинг и контрамитинг прошлости опасни, одговорио потврдно.

"Како нису опасни", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је опозицији пуштено да изигравају да су много моћни и паметни, да спречавају председника да се креће.

"То смо урадили јер не знам шта може да се роди у тим лудим главама. Дошао сам у РТС у Таковску, иако је било предлога да снимамо емисију у Палати Србије, Председништву или на Кошутњаку", објаснио је Вучић.

Поновио је да је окупљање испред РТС потпуно незаконито и подсетио да цео дан позивају на линч и да се не ради ни на каквим питањима које наводно желе да поставе.

"Ниједно питање које су поставили на твитеру нисам избегао. Друго је питање што нећу никог да подмићујем", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је до сада показао десет пута мање снаге него што има, да се потрудио да не одговара истим средствима и ствари уведе у мирне воде, у чему је до сада успевао.

"Зато неки траже инциденте. Како да не тражите инциденте када цела Србија зна да сте пљачкали народ у Старом граду и уништили све", рекао је Вучић.

У вези Бастаћа рекао је да истражни органи раде свој посао, а што се тиче судија, истиче, да их он није постављао.

"Ја знам да је он то урадио, ево данас се јавио још један узбуњивач колико је милиона оставио", рекао је Вучић.

Истиче, међутим, да је он спреман да одговара на све.

"Ја сам спреман да одговарам за све за шта је крив свако од нас. Који то ресторан има мој брат? Нисам добио одговор ни од вас ни од њих, кад лажете, а у лажи су кратке ноге, то траје не дуго", рекао је Вучић.

Рекао је, да њему не могу ништа и да је тешко борити се против њега, јер му је савест чиста.

"Кад имате храбрости, кад вам је чиста савест, не могу ми ништа, могу само да ме убију - то сам давно рекао, и онима споља и онима унутра, урадите то, не можете ништа друго да урадите.

Шта год су покушавали да ме спрече нису успели", рекао је Вучић.

На изборима нису успели да га победе, јер су људи видели да Вучић ради.

"И кад дође закон о пореклу имовине ја ћу бити први чија ће се имовина, моја и моје породице, испита. За неке ће бити чудно кад се упути писмо Холандији да се види да ли се води нека истрага против некога, на пример мене, да ли имам рачуне у страним банкама.. па да народ види. Да ја живим за пруге и путеве, за повећање пензија и плата", каже Вучић и додаје:

"Таквог лако не можете победити. Њима је добро јутро у подне а мени лаку ноћ у три. Мени нема слободних викенда, а њима је све слободно. Али, кад хоћете на силу на власт - то народ неће, народ хоће рад", закључио је Вучић.

Небојша и ја слободно можемо на полиграф

Вучић је рекао да ће Небојша Стефановић или његов отац одговарати пред законом ако су урадили нешто противзаконито.

"И за себе и за Небојшу могу да кажем да слободно можемо на полиграф", рекао је Вучић говорећи о афери Крушик и истакао да је о свему питао Стефановића.

Истакао је и да он никада није учествовао у било каквом извозу оружја.

Вучић је истакао и да је отац Небојше Стефановића само запослен у тој фирми, није ни директор, ни власник, а ако је крив за било шта - нека одговара.

Указао је да су изнете бројне неистине и да они који имају неку ствар то треба да покажу надлезним органима.

Ако постоји сукоб интереса, Агенција за спречавање сукоба интереса треба да ради свој посао, навео је Вучић.

Истакао је и да је за извоз оружја потребно пет дозвола и да то не ради само једно министарство.

Истакао је и да је 2012. Крушик био пред гашењем, Ваљево није имало од чега да живи, а сада има више од 1.500 запослених, поново је кључна фабрика у Ваљеву, што је успех власти.

Навео је да се сада ради и брза саобраћајница ка Ваљеву, што ће бити велики подстицај.

Указао је и да наменска индустрија има велики значај за Србију и да је уложено 50 милиона евра за наменску, како би се увеле нове линије.

Рекао је и да се 11 000 радника данас издржава од оружја.

Вучић је најавио и да ће у суботу бити отварен ауто-пут Ниш-Димитровград, а 19. децембра се отвара Сурчин-Обреновац, док ће посебан део ићи иза Умке и Остружнице да брже може да се изађе на Милош Велики.

Ја не браним лопове, нити плагијаторе

Вучић је рекао да је Синиша Мали био оптужен за плагирање и осуђен унапред, а да му соле памет они који студирају по 15 година.

Вучић је на констатацију да је "политички кишобран" многима, да брани докторате, када се говори о случају Вулинове тетке и изјављује саучешће супругу жене која је погинула у несрећи у коју је био умешан Зоран Бабић, и да ли ће ти случајеви бити истражени, рекао да су, што се тиче Бабића, државни органи ефикасно истражили све.

"Што се доктората тиче, никад нећу да браним лопове и плагијаторе. Ја сам завршио Правни факултет са одличним оценама и не пада ми на памет да себе ниподаштавам и своју диплому“, објаснио је Вучић додајући да не подноси да они који су најгори критикују оне друге.

"Да се вређа Мали "постаје политичко милосрђе", али када се покрене питање око Карапанџе и неке професорке, онда је то хајка, а за то је чуло много мање људи, него о Малом. Око Синише су водили хајку више година, а против њих је написано неколико натписа. Дајте да имамо исте аршине“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је одлучено да нема плагијата у раду Малог, али да фусноте није извлачио на најбољи начин.

„У сваком раду имаћете, нарочито у друштвеним наукама и јавним финансијама, где не можете топлу воду да измислите, позивање на неког“, објаснио је Вучић.

Вучић је нагласио да не жели да се бави тиме, те указао да имамо најбоље стање у буџету и јавним финансијама.

Истовремено је подсетио да је Драган Ђилас сам рекао да су приходи његових фирми док је био на власти били 619 милиона евра, а чист профит 105 милиона евра.

„Можете да замислите где бих био обешен да имам 6 милиона евра на рачуну док сам на власти“, упитао је Вучић.

Што се окупљања испред РТС тиче рекао је да тако нешто наравно није добро за Србију, али да они који стоје иза тога не могу ништа да ураде.

„Грађани управо зато им не дају никакво поверење. Не постоји велика сила код њих, већ се они плаше сопствене сенке, а једино на чему инсистирају је да испадну жртве, да имају „Стоп крвавим кошуљама“, те да се баве насиљем на сваком месту, нападају старце на Тргу републике...“, рекао је Вучић.

СзС да говори о корупцији...?!

Вучић је запитао како је уопште могуће да о корупцији говоре људи из Савеза за Србију.

"Ја сам спреман за све афере које се тичу власти да одговарам и није ми проблем да кажем када сам незадовољан Бабићем или јесам, али кад видим да је нешто намештено...", рекао је Вучић.

Подсетио је на оптужбе да је власт "муљала око Тамнаве", иако је Светска банка саопштила да је све урађено по процедури.

Тада сам схватио, рекао је Вучић, да ћемо стално бити изложени притисцима.

"Али, рекет нећу да плаћам никоме. Пишите шта хоћете, лажите шта хоћете и колико год хоћете, нећу да плаћам рекет, нисам ја представник неких других странака па да јурим новинаре", рекао је Вучић.

Упитан да ли ауторитетом председника може да допринесе смањивању тензија у друштву, Вучић је рекао да притисци на суд постоје и да их има са свих страна, укључујући и случај Јутка, случај Лучане, итд.

"То што сте прочитали у медијима, то је притисак на суд. Примио сам оца који је изгубио сина, није ми било пријатно, примио сам и директора те фабрике, ни од кога нисам побегао, то је мој посао", додао је Вучић.

Рекао је да власт смирује ситуацију и да зато немамо нереде.

"Нећемо да на њихове лудорије одговарамо лудоријама, већ одговорношћу, али то не значи да нећу рећу истину или да се плашим да им одговорим. Њима је проблем Александар Вучић, ја то разумем, јер имам увек довољно енергије да им одговорим на сваку неистину", поручује Вучић.

Поставите ми свако питање, за сваку аферу, а да немам одговор - од тога да сам издао Косово, да делим земљу по Војводини, а немам ни метар земље..., рекао је Вучић.

Они имају дијалог са тестерама, а ми са народом

Опозиција има дијалог са тестерама, а ми са народом - свако има свој избор, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара шта је главни разлог зашто нема дијалога власти и опозиције, који је започет у скупштини.

Вучић је рекао да је опозицији испуњено свих пет захтева које су тражили: да могу да подносе и најбесмисленије амандмане, затим да имају јавна слушања, да предлог буџета буде посебна тачка у скупштини и да имају дупло време за буџет у односу на све друге законе...

"Али, њих то не интересује, јер када немате план и програм, не вреди", рекао је Вучић и приметио да сваки дан странке опозиције напуштају људи питајући се како су такву грешку могли да направе.

Додао је да они не знају да ли су за независно Косово као Рада Трајковић или за Србију до Токија, као Кораћ.

"Али, то пред Палмером крију, када је ту они ћуте о Косову као заливени и Вучић треба да брани Косово и да говори у лице оно што они не смеју да му кажу иза затворених врата".

Вучић истиче да се залаже да буду заступљене све политичке опције које добију поверење народа и да нема бојкота парламента од стране дела опозиције.

Нагласио је да би баш волео да изађе опозиција на изборе и да се види колико ће да добију подршке од грађана.

"Радује ме да постоје и неке друге политичке опције које ће представљати значајнију снагу. Као председник СНС бих волео да имамо овакву опозицију која не може никога да угрози осим кесама на главу и тестерама на РТС".

Вучић је поновио да ће крајем марта највероватније бити одржани избори.

"Замислите генији су смислили, а то би био јединствен случај у свету, да ја прогласим ванредно стање и да владам као диктатор, и одложим изборе за шест месеци само да би се они припремили за изборе, пошто су сада неспремни", додао је Вучић.

Вучић је рекао да се сада не бави изборима и да ће имати наредних дана пуно активности и да новинари неће моћи малтене да похватају где је све.

О СПС: Нећу износити прљав веш, ми смо били фер

Вучић је изјавио да је однос СНС и СПС професионалан и коректан.

"То је све што могу да кажем", рекао је Вучић истичући да је његова порука и за СНС и за СПС да се боре мало више, јер не може само "Вучић и још неколико људи да се бори".

Подсетио је на недавно загађење ваздуха и запитао зашто се ресорни министар није огласио.

"Што мене питају људи, што не изађеш ти као министар, једанпут ти је тешко и не говориш", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да то што мисли за министре из СПС важи и за министре из СНС и нагласио да велики број људи више неће бити министри.

Навео је да је и јуче о томе говорио на седници председништва, мада, рекао је, није му тешко да потури своја леђа, иако сви мисле да их није довољно бранио.

"И прво сам критиковао људе из СНС који се не боре, имамо 10, до 20 оних који се боре, а остали хоће да буду фини са свима".

Рекао је и да 20 министара сви имају по три пи-ара, који брину само о својим шефовима и да то тако не може да функционише као тим.

Када је у питању СПС, напомиње и да није човек који воли да износи прљав веш.

"Свако ће јасно да види да мало ко из СПС може да замери нешто нама из СНС, били смо више него фер", истакао је Вучић.

Поменуо је да се јавио Милутин Мркоњић да нападне СНС због наводне хајке, и упитао да ли се јавио када су опкољавали председништво, ставили кесе људима на главе или било када када је било тешко или да помогну свом партнеру...

"Јесу или нису? Па, ко и ови наси... Па, наравно да га је изабрао СПС да то говори", приметио је Вучић.

Рекао је и да он о томе није реч рекао, да је и својима рекао да не реагују на такве ствари, а да је то прекршио само Дарко Глишић и направио велику грешку.

Вучић је одбацио и спекулације о томе да је Сергеју Трифуновићу неко из СНС нудио 500.000 евра.

"Нека каже ко је то нудио, и да објави народу од кога је тражио, нисам их у животу позвао телефоном, ја то не радим, нећу ни да разговарам са њима. Мог оца су назвали мафијашем".

Рекао је и да ће избори бити тешки, али да се нада сличном броју гласова као на претходним.

Вучић је рекао да СНС неће сам учествовати на изборима и већ је започео консултације са Љајићевом странком и да ће наставити и са другима.

Наредних дана бројни састанци са страним партнерима

Вучић је указао да ће наредних дана имати бројне посете страним центрима и састанке са страним партнерима.

Вучић је, упитан како ће изгледати кампања уз примену забране коришћења државних ресурса, рекао да се није бавио тиме, јер стално има састанке.

„Ја сутра идем негде на пут, у Женеву, два дана ће тамо бити многи из целог света, као и Борел и Албанци. Оданде се враћам у Београд и идем у Ниш, Пирот, да чекам Бојка Борисова и да отворимо коридор од 86,9 километара. Водим га на ручак, па идем на Охрид где имам радни састанак са премијерима Северне Македоније и Албаније, а онда имамо радну вечеру са осталима из региона. Онда имамо радни састанак у недељу, а у понедељак већ идем у Берлин или Париз“, пренео је Вучић.

Рекао је да је његов посао да ради, да се бори за сваку инвестицију, за Србе на КиМ и све грађане Србије и да не треба мислити да има само лепе састанке.

Рекао је да су ти разговори важни, јер у супрутном не би било могуће, на пример, изградити толико километара ауто-пута.

„Изградили смо више него у претходних 40 година, за само неколико година, а планирамо даље Фрушкогорски коридор, пут Рума-Лозница, Моравски Коридор, који ће коштати више због регулације река. То су ствари које мењају лице земље. Биће уложено 1,2 милијарди евра у реновирање пруга. За све ћемо имати“, рекао је Вучић.

Вучић је негирао тврдње да "рециклира" старе планове, додајући да није постојао, на пример, ниједан план за канализацију и водовод, а да држава сада планира да потроши на то 2,5 милијарди евра.

„Хоћемо да свака општина има решено то питање, што ће драматично променити живот“, уверен је Вучић додајући да само систем за пречишћавање у Сланцима кошта 260 милиона евра.

Само у путеве и пруге, рекао је, планирано је улагање од четири милијарди евра, од тога 900 милиона евра за реконструкцију и реновирање локалних путева.

„Данас Србија има више километара ауто-путева од Румуније, а четири пута је мања. То смо успели да урадимо захваљујући реформама и грађанима Србије“, подвукао је.Вучић је указао да пензионери сада имају веће пензије него раније.

Додао је да само једнократна помоћ пензионерима у износу од 5. 000 динара кошта државу 75 милиона евра.

За пронаталну политику најмање 200 милиона евра

Нови инвестициони план предвиђа улагање државе у пронаталну политику од најмање 200 милиона евра, како би се подстакао већи наталитет, најавио је Александар Вучић.

"То је за вантелесну оплодњу, ко год хоће и када год хоће да му буде омогућено да иде на вантелесну оплодњу", открио је Вучић.

Циљ је, како је рекао, да се у наредне две године повећа "са данашњих 100.000-120.000 динара за дете, на 300.000 до 350.000 динара".

"Да подстичемо људе да имају што више деце, а онда да обезбеђујемо да немају помоћ само за треће и четвро дете 120 и 180 евра, него да то још појачамо да би мотивисали мајке да имају још више деце и да се покаже брига државе, а не да зависе само од свог рада".

Вучић је упозорио да ако не будемо имали деце да све ово џаба радимо јер неће имати ко Србију да сачува.

Рекао је да Србију годишње напусти годишње око 40.000 људи, од чега је 35.000 већа стопа морталитета од наталитета.

"То је страшан проблем. И да су дупло и три пута мањи бројеви - језиви су", додао је Вучић.

Са Американцима знате на чему сте

Вучић је рекао да са Американцима знамо на чему смо, а да се више не зна шта је политика у Европи.

Вучић је, упитан зашто је прећутао поруке Метјуа Палмера из Приштине, негирао да је било шта прећутао, већ да је одговарао на све што је питан.

„Једини сам који је пред Палмером рекао да су САД, Немци, и Енглези погазили све принципе међународног права, па и устав Косова приликом формирања војске, и да им то служи као притисак на мање земље. Када је то неки српски званичник рекао пред америчким“, рекао је Вучић.

Вучић је указао да је сто пута говорио да Американци нису никада мењали своју политику и да су увек радили и говорили да само једно траже од Србије, а да је то признање Косова, односно обострано признање, што је еуфемизам за признање Косова.

Упитан да ли је тачно да постоји нова фаза да ће САД утицати на ЕУ да појача притисак на Србију и тражи признање независности Косова, рекао је да то не би одбацио као могућност.

„Са Американцима можете отворено да разговарате. Они вама кажу шта имају, а и ви њима. Не знам више шта је политика у Европи., али ћемо инсистирати да Европа буде посредник и у будућности. Можда ћу ускоро да се видим са Макроном и питаћу га. Са Американцима барем знате на чему сте“, рекао је Вучић.

На питање о каквом Рамбујеу говоре Американци Вучић је одговорио да до тога може доћи само ако буде било решења.

Упитан шта ће САД два представника Вучић је рекао да поштује Гренела и Палмера.

„Палмера знам сто година, веома је интелигентан професионалац. Гренел има фантастичну енергију. Причају о њему свашта као и о Јункеру, за којег су тврдили да је пијанац, а он има проблем с ногом, и најспособнији је политичар, којег нико никада није победио јер је непрестано радио“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да са Гренелом, некада ван присуства јавности, може да се разговара и да има идеје како да се економија подигне у региону.

Због тога је, додаје, важно да се врати поверење у региону, да када једна царина запечати камион он не мора поново да се отпечати.

Повећавамо плате, опасности од банкрота више нема

Вучић је рекао да не повећавају плате само Румунија или Бугарска, на пример, већ и Србија, навео конкретне податке и нагласио да док је на функцији Србија неће имати проблем са јавним финансијама.

"У односу на пре смањења плата за 38 одсто увећане су плате за медицинске техничаре са вишом и средњом школом и стоматолошким техничарима. У одбрани 26 одсто, а 40 одсто више после смањења, а 26 одсто у односу на пре смањења и то ће из године у годину ићи горе", рекао је Вучић.

Судијама и тужилаштву 21,2, установама социјалне заштите 27,2 одсто више, установама културе 22, 3, запосленим у основном и средњем образовању 30 одсто више за само неколико година - за пет година, навео је Вучић.

"То није мало, али није довољно", рекао је Вучић, а на критике Фискалног савета да је то преко номиналног раста БДП, Вучић каже да му не сметају те критике, јер и сам воли тај приступ.

"Али, нема бојазни, и даље имамо суфицит у буџету. Нема опасности, водимо рачуна. Ниво плата и пензија мора да буде у складу са неким параметрима који су постављени, а то су 7 и 9 одсто. Ми то прелазимо за 0,1 одсто, нема никакве опасности", рекао је Вучић.

Истакао је да док буде обављао неку функцију, а то, рекао је, неће бити још много времена,проблема са финансијама, опасности од банкротства - неће бити.

Кад је постао премијер јавни дуг је износио 78 одсто БДП, а данас 52 одсто, додао је.

Оценио је и да је велика ствар за Србију то што је први пут после више деценија на берзи за замену лоших кредита повољнијим каматним стопама - има стопу од 1,25 одсто.

"То је за честитке.Знају стручнаци какав је то сигнал и на корак смо до инвестмент грејда", закључио је Вучић.

Трг прелепо урађен, нисам још стигао да прошетам

Вучић је изјавио да још није стигао да прошета реконструисаним Тргом Републике у Београду додајући да ће то урадити и још једном поновио да поновни радови нису коштале Београђане ни један динар.

"Прошетаћу, али сам сигруан да је све у реду и да су то прелепо урадили", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у емисији Упитник зашто није обишао Трг после завршених радова пошто је то раније најавио.

То грађане ништа није коштало и градске власти су поднеле извештај о томе, напоменуо је Вучић.

"Рекли су да неће да дају уговор, а и Радојичић и Весић су им дали уговор на увид. Нема ту крађе, нема ничега. Већ само да кукају и да ништа не раде и да седе у кафићу и да могу да пљунем свакоме ко нешто ради", рекао је Вучић.

Запитао је шта је био проблем са парком Војводе Вука и додао да су раније говорили да је загађено, али да су и после када је урађена ту пешачка зона рекли како не могу да "дођу колима до своје спаваће собе".

Вучић је поручио:

"Само реците шта хоћете. Прво су ме нападали за мале плате, а сада Фискални савет тражи да плате буду мање. Па, договорите се. Рекли су тако да добијамо канте из Русије, а после како Вучић наоружава Србију...", рекао је Вучић.

Може "танте за танте", али не "танте за кукурику"

Вучић је рекао да је услов за обнову дијалога са Приштином да укине таксе.

Упитан да ли ће са Едијем Рамом, премијером Албаније, говорити о косовском питању и шта је услов за обнову дијалога, рекао је:

"Да укину таксе."

На питање да ли косовски Албанци у том случају могу да добију нешто заузврат - на пример, да прекинемо кампању за повлачење признања или да им омогућимо да се учлане у међународне организације, Вучић је рекао:

"Прекид кампање за повлачење признања може кад они прекину своју кампању за признавање независности, али пошто они то никад неће урадити, онда... А чланство у међународним организацијама - па може "танте за танте, али не танте за кукурику", рекао је.

Кад је реч о иницијативи за успостављање тзв. малог Шенгена, сматра да је реална са Северном Македонијом и Албанијом.

Додао је и да ће на предстојећем састанку на Охриду инсистирати на проширењу прешевског дела (границе) како би камиони ишли брже.

"Инсистираћу на томе у недељу",рекао је Вучић.

Борићу се и даље за грађане, то је мој сан

Вучић је поручио да ће наставити да се бори за грађане и да реши све њихове проблеме које може.

"Јесам ли се борио за народ или за себе", рекао је Вучић упитан да прокоментарише то што сви који имају неки проблем куцају на његова врата и што му замерају да се меша у све.

На питање да ли тиме одузима ауторитет влади и сарадницима рекао је да је можда крив, али пита и шта би се десило, на пример, да је још један дан потрајао штрајк таксиста.

Рекао је и да то није никаква моћ, већ мука да се реше проблеми људи, "свакога да саслушате, а сви имају контрадикторне интересе".

На питање када политичар може да каже да је учинио све и да се повлачи, Вучић одговара: "Зар не видите да се полако припремам за то".

Рекао је и да за нијасну има мање енергије, али да је то и даље много више од осталих.

"Живим за путеве, пруге, пензије, плате...Београд на води...Наша променада је лепша него у Ослу. Људи ће се сећати једног дана и Клиничког центра и Бранкове...Бавимо се сваким објектом, али то знам и по Србији, видите Нови Сад"...

"Постоје људи који сањају овакве снове, зато не могу да их победе", поручио је Вучић.

Србија се наоружава, али нема намеру никога да напада

Србија набавља искључиво дефанзивно наоружање, неће куповати оружје због којег би наша земља могла бити под санкцијама, поручио је Вучић и истакао да Србија нема намеру никога да напада, али да не жели ни да буде “Бамби за клање”.

“Србија се наоружава зато што је Србија слободна земља. Мала земља са свих страна окружена државама које су чланице НАТО са којима желимо добре односе. Али нећемо да будемо Бамби којег ће да прогутају”, рекао је Вучић.

Никада, рекао је, неће дозволити да Србија буде тако слаба као што је то била 90-тих година, да, како је рекао, будемо тако слаби да не можемо ни да се одбранимо. Приметио је да и Хрвати данас кажу да је Србија постала сила и да смо најјачи.

За себе је рекао да паметно доноси одлуке о куповини наоружања у складу са новцем који Србија има.

Упитан да ли ће Србија купитиС-400, Вучићје рекао да је то фасцинантно оружје, али да ми немамо намеру да га набављамо, јер немамо новца, поред свих путева и свега другог што се у Србији гради.

У прилог томе да је реч о фасцинантном оружју, Вучић је рекао да, када нека земља има такво оружја, онда нико више не може да је нападне.

Гледао је тестирање тог оружја које у три-четири минута може да “скине” чак 14 авиона.

“Али пустимо сада то, ја нисам стручан. Ми смо нашу авијацију значајно ојачали, ојачаваћемо и ПВО, имамо “панцире“ и куповаћемо још оружја, које, наравно, није на листи за санкције”, рекао је Вучић.

Вучић је истовремено констатовао да нико не пита шта и од кога набављају Хрвати И Албанија. Ко, запитао је, њих наоружава.

“Њима нико не прети када они набављају хеликоптере, панцире, хаубице из Америке и Немачке. Србија неће да буде Бамби за клање”, јасан је Вучић и истиче:

“Ми никога нећемо да нападамо, набављамо дефанзивно оружје. Ми своје небо и своју змељу никоме не дамо, али никога нећемо да нападамо. Само размишљам о томе да сачувамо своју земљу.

Рекао је да је одговоран и озбиљан човек И да у складу с тим по сто пута проучи папире пре него што донесе одлуку.

“Увек гледам да се, што би рекао наш народ, провучемо ко куче кроз тарабу, водим рачуна да Србија буде што јача”, рекао је Вучић и додао да исто тако у комад зна шта су од наоружања набавили Хрвати или Албанци.

Нећу да лажем да чезнем за Качаником...

Ако сам нешто обећао Западу по питању КиМ, као што то неки тврде, како то да нисам до сада ништа испунио, запитао је Вучић и поручио да ће наставити да се бори за КиМ и српски народ свим срцем и жаром.

На питање како коментарише то што је Вук Јеремић рекао да "Вучић и Тони Блер разговарају у УН о модалитетима признавања косовске независности" и да ли је нешто обећао Западу, Вучић је одговорио:

"Како то да нисам до сада испунио ништа и како то да нису до сада решили оно што су сматрали да су решили 2008. године?".

Издржали смо тешке притиске и биће још тежих притисака, напоменуо је Вучић.

"Срби не треба да беже од компромиса. Знам шта Срби мисле и не бежим од истраживања. Борбу ћемо да наставимо, није компромис пораз Србије, знам да ће се до њега јако тешко доћи, јер српске уши то не желе да чују".

На коментар водитељке да ни том приликом није саопштио шта значи компромис, Вучић је рекао:

"Нисам никада саопштио шта значи компромис, зато што сам већ довољно био... иако би две Немачке прихватили ови стручњаци, нисам сигуран да нам је то најповољније решење - зато што неко мора да се бави будућношћу на одговоран нацин. Неко мора да разуме шта је најбоље, али то би било много лакше да се испоручи, него неке друге ствари".

Рекао је да је издржао најтеже притиске око КиМ и да то могу да посведоче Вулин и Ђурић, како је то било, током разговора о бриселском споразуму.

"Нека вам каже Сузана, која је била те вечери против мене и гласала да потпишемо за пријем у УН, као и многи министри у влади и да на северу имамо 68 одсто албанских полицајаца, иако сам био потпредседник владе, одбио сам то и данас имамо 100 одсто српских полицајаца на северу и нисмо прихватили да им дамо улаз у УН".

Вучић је рекао да је претходна власт помогла Приштини 2009. године када је Косово извучено из УН и пребачено ЕУ, затим 2010. када је постављено бесмислено питање Међународном суду правде и 2011. када су постављене границе између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку.

"Када смо успели да вратимо све то о чему није смело да се говори, онда су почели да говоре како ћемо ми да издамо нешто што су они одавно некоме другоме предали у руке. Нећу да лажем народ и причам како чезнем за Качаником који има највише Исисових бораца по глави становника, у коме нико од нас није био никада, можда 0,00...1 одсто грађана Србије", рекао је Вучић.

Додаје да је можда крив што је људима рекао истину, али да то колики је издајник показује да је 96 одсто Срба, никад више, дало подршку Српској листи.

Рекао је да је поносан што је добио четири ордена, од чега два које ниједан председник државе није добио: Светог Александра Невског од Владимира Путина и орден Светог Саве првог реда.

"Нисам га добио зато што сам га тражио или некога подмићивао, већ зато што смо уложили више у цркву него било која власт. Синод је донео једногласну одлуку, а ко је био против - то је пет увек истих који су подржавали или ћутали на отцепљење Црне Горе и Косова кад је то имало прикривену подршку српских власти. Размишљао сам да не примим тај орден, али су ми рекли из кабинета патријарха да би то била увреда".

Вучић истиче да није хтео да одбије јер је много тога урађено и зато што поштује и људе из СНС, СПС и других странака из коалиције који су државотоворним приступом много учиниле да је ова земља много боље место за живот.

"Имао сам укупно осам или девет дана откада сам постао премијер, током пет година, да нисам радио. Имао сам огромну енергију и снове, сањао сам да нам просечна плата буде 500 евра и да имамо ауто-путеве. Можете да будете лопуже и да украдете банере, али не можете да украдете ауто-пут, он остаје грађанима", поручио је Вучић.

Пола милиона евра за станове за младе

Вучић је рекао да држава спрема озбиљне програме како би млади остали у земљи, најављујући да ће 500 милиона евра бити уложено у дигитализацију и научно технолошке паркове, а да ће 500 милиона евра бити уложено у станове за младе брачне парове.

Вучић је истакао да се мора улагати у школовање, професоре за ИТ, дуално образовање.., а као позитиван пример навео фирму Нордеус.

Истакао је да у Србији нема довољно мајстора и радника и да зато морају да се ангажују странци као и да зато тражи радне дозволе за цео регион, јер, како каже, неко мора да ради све ове пројекте који се планирају у Србији.

Истакао је да је важно да млади могу да дођу до станова.

"Хоћемо младима да понудимо будућност, школовање, посао, да се одвоје од родитеља брже и лакше", за то ће бити уложено 500 милиона евра у стамбену изгрању за младе брачне парове током четири године и да ће у добром делу то бити бесповратна средства, јефтини станови, уз велике попусте.

Вучић је рекао да би идуће године требало да се уложи 80 до 90 милиона евра, а да ће цена квадрата бити 400 евра.

"Неће морати пуну цену да плате одмах, већ наредних десет година", напоменуо је Вучић.

Рекао је да има оних који ће да купују луксузне станове, и да је свих 13 зграда у Београду на води продато по цени до чак 7 000 евра по квадрату.

Навео је да ће се улагати и у проширење складишта Банатски двор, како не бисмо морали да бринемо о гасу.

Говорећи о свему што је урађено протеклих година, навео је хиљаде обновљених фасада, тргова, улица.. и да се никада није толико градило.

"Сањао сам дан да нам просечна плата буде 500 евра", рекао је Вучић, истичући да смо већ испред БиХ, а у децембру или јануару бићемо и испред Црне Горе.

Напомиње и да је Београд са платама драматично скочио у односу на остатак Србије и да је милијарду и 250 хиљада евра буџет главног града, који је 2013. био 575 милиона евра.

"Зелени план" за чистији ваздух

Вучић је најавио да ће бити покренут "зелени план" у циљу унапређења животне средине и чистијег ваздуха.

Вучић је, поводом недавног загађења ваздуха, рекао да смо све богатији, све је више аутомобила и све више испарења.

"Зато сам данас разговарао са Фабрицијем из Европске уније да покренемо нови ''зелени план'', да забранимо аутомобиле који су еуро 3 мотори. Видећемо шта још можемо да урадимо како бисмо заштитили ваздух у нашим градовима", рекао је Вучић.

https://youtu.be/24wGRJlRoXk

Извор: Танјуг/РТС