Вести

ВУЧИЋ: МНОГО ИЗДВАЈАМО ЗА ВОЈСКУ, ЈАЧАМО ОДБРАМБЕНЕ КАПАЦИТЕТЕ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је војска, као и политика, шаховска табла са више играча, и да зато не жели да "истрчава" са информацијама чиме ће се Србија још наоружавати, али је потврдио да ће се Србија опремити ПВО системима и додатним беспилотним летелицама.

"Људи не морају да брину, постоје стручњаци у Србији, у војсци. Не желим да говорим о томе. Војска је као и политика, играте шах на више табли, има више играча, то нису наши непријатељи али јесу противници. У војсци морате да имате оно чиме ћете се бранити. У складу с тим не желимо да истрчавамо, али да ли ће бити добрих, важних, значајних противваздушних система - биће, да ли ће бити додатних најсавременијих беспилотних летелица - да, хоће", рекао је Вучић.

"Јачамо капацитете, не зато што се спремамо за било шта, већ је то начин да сачувамо земљу", рекао је Вучић.

Сумирајући посету премијера Русије Дмитрија Медведева, Вучић је напоменуо да су они велика сила, а ми мала земља.

"И као такви, ма колико се трудили и постављали нашу земљу на равноправне основе, морате да рачунате на њихову већу моћ. Однос поверења са Русијом је на највишем нивоу, не морамо о свему да мислимо исто, али о већини ствари мислимо слично", рекао је Вучић.

Вучић је скренуо пажњу на чињеницу да је јуче са руском страном потписан споразум о делу пруге од Ваљева до Врбнице, до границе Црне Горе, и нагласио да ћемо после реализације тог пројекта имати практично нову пругу, у перфектном стању, којом се неће путовати 100 сати.

Вучић је са Медведевом говорио и о војно-техничкој сарадњи и истакао да је поносан и на војску и на наше људе, додајући да је и Медведев приметио колико се војска променила али и сам Београд.

Подсетио да је да смо пре шест година имали први авио-митинг са једним МИГ 29, који је ускоро после тога изашао из употребе, и два МИГ 21, а од борбене авијације, бомбардера, нисмо имали ништа.

Сви се наоружавају око нас, бринемо због могуће дестабилизације

Вучић је изјавио да је забринут по питању евентуалне дестабилизације и ескалације сукоба у региону и да Србија чини све да до тога не дође, као и да наша земља мора да се наоружава, јер то раде све земље око нас.

"Ја сам увек забринут и радимо све да не дође до дестабилизације у региону. И ова новосадска иницијатива са Албанијом и Северном Македонијом је за нас много важна, јер је то такође и мировна и политичка иницијатива, али и економски важна за нас", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се наоружавају и Бугарска, Румунија, Мађарска, Хрватска и друге мање земље у складу са својим могућностима.

"Видимо ко са стране наоружава и Албанце на КиМ и које хеликоптере тражи Црна Гора и све то пратимо", рекао је председник Србије.

Додаје да не можемо да пратимо Румунију по новцу када је реч о наоружавању нити да купујемо систем које они купују, али да можемо земље попут Бугарске и Мађарске.

"Морате да размишљате о радарско-електронској борби и ометању, сада све ради на другом нивоу. Зашто се сви наоружавају у свету - више нема једног полицајца у свету, а има много играча", рекао је Вучић и подсетио на изреку боље бити годзила него бамби.

Рекао је да је раније била једна годзила, док их сада има много више у различитим деловима света и да су поред САД, Кине и Русије, ту и Индија, Турска, афричке земље, Јапан, Индокина...

"Сви брину о себи и знају да више нема јединства, као што га је било када је 19 земаља напало Србију и сви гледају како да се заштите. Да ли ће то бити извор сукоба у будућности... Не смемо да будемо слаби, јер ће увек неко наћи ''лајбницов разлог'' ако смо лак плен. Не смемо да будемо бамби и зато се економски слажимо", нагласио је Вучић.

Вратили смо питање КиМ, али нам изгледи нису превелики

Вучић је рекао да је разумео шта је америчка, а шта европска идеја о Косову и Метохији и да није срећан због тога.

Вучић је додао да је имао добар разговор са изаслаником Беле куће Ричардом Гренелом.

"Разговор је био добар и отворен, Гренел је способан човек, разумели смо се добро", рекао је Вучић.

"Нисам срећан исходом како га виде Американци, не бих то коментарисао", рекао је Вучић додајући да је зато све записао у службеној белешки.

Вучић је истакао да је позиција Србије веома тешка и да се дуги низ година боримо да економски напредујемо и не угрозимо позицију Србије.

"Успели смо да вратимо питање Косова на велика врата, када је за многе то питање било завршено", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је у нашој јавности увек лакше бити против, а не понудити ништа.

"Слушао сам глупости и нападе свих могућих о разграничењу, а немају појма шта говоре", приметио је Вучић.

"Људима је најлакше да кажу ''ми смо против поделе или разграничења'', а ко нам је нудио? Нико никада нам није нудио разграничење, јер је за њих Косово целовито, независно и тачка", рекао је председник.

То што ми Срби себе доживљавамо као светску силу, то, како је Вучић рекао, показује колико смо несвесни своје ситуације и не разумемо да нисмо сами на свету и шта се догодило 99, 2010, 2011... 2012...".

"Ми смо подигли углед земље у свету и успели да вратимо питање КИМ, али немојте да будете оптимисти да су наши изгледи превелики", поручио је Вучић.

Вучић је навео да морамо да чувамо наш народ, безбедност, да бринемо о њима, финансирамо здравство, школство, пензије, помажемо кад уведу санкције, ембарго на робу..., да се сналазимо и снабдемо их за 48 сати. Јер то је наша брига.

"А људе који ће да вам причају да је Зрце или Ђаковица ''старо српско место'', њих пошаљите тамо. Тијанић је рекао ''Косово је најскупља српска реч, али нико неће да живи тамо''", подсетио је Вучић и навео да не жели да се јуначи, јер је то неодговорно.

Курти је отворена претња, али нико неће угрозити Србе на КиМ

Вучић је рекао да изјаву Аљбина Куртија, да ће решити највећи проблем Приштине - присуство Србије на северу, разуме као отворену претњу, али је поручио да нико, па ни Курти, неће моћи да угрози Србе.

"Не желим да одговарам увредљивим речником. Могу само рећи да неће угрозити Србе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су Албанци ужасно нервозни, јер виде да им не иде како су планирали.

Они данас раде оно што смо ми радили у време пред крај социјалистичког периода, од 1987. до 1995, када смо имали "лојалне Албанце", а нисмо разумели да постоји огромна већина Албанаца који су против тога.

"Данас они проналазе Раду Трајковић и Рашића, оне који имају два одсто подршке Срба. За разлику од нас раније, када је постојао једнопартијски систем, они данас егзактно могу да виде ко колику подршку има. Сада сте измерили да немају један одсто, али хоћете да радите са њима, а нећете са онима који заиста представљају српски народ. Нисам срећан због тога, али радостан што правите грешке као ми", истакао је Вучић.

Вучић је причу о наводном тровању гласачким листићима из централне Србије назвао најглупљом фарсом.

Рекао је да сви знају да нема ништа иза тога и да је то потврдио и албански доктор.

"То је била инфекција, једна због гласова које је добила Српска листа, што је толико инфективно деловало да су то морали да ураде, а друга што су правили рачунице да ли би и како да убаце Пацолијеву странку. Зато су направили скандал", објаснио је Вучић.

Према његовим речима нема ни отрова, ни никакве инфективне реакције, да је све будалаштина која показује ниво нервозе и на шта су све спремни.

"То показује да су веома опасни и зато сам и рекао да нечег као 2004. када су из ДС-овог режима дозволили погром над Србима, као ни Олује, никада више неће бити. Много смо огњишта у прошлости изгубили и то више нећемо дозволити", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је упутио поруку ЕУ, шаљиву, да ли смо отровали Албанце Антраксом или Новачоком.

"За Мају Коцијанчић имао сам увек једно друго питање, а тиче се права Срба у Словенији. Ја сам направио шалу, јер цео свет је видео причу о тровању, проалбански медији писали су о тровању из Србије, сада ћуте као заливени", објаснио је Вучић.

Указао је да људи у Србији нису спремни да чују истину, јер имају нежне уши, и највише воле да слушају бајке, како је ММФ завео колонијално ропство, како ћемо да будемо неуништиви, све да протерамо преко Проклетија.

"Ја нећу да лажем људе", поручио је Вучић поводом својих изјава о реалном стању на Косову и Метохији.

Мали ће изнети податке колико је држава дала новца клубовима

Вучић је најавио да ће већ сутра или прекосутра министар финансија Синиша Мали објавити податке колико је држава давала новца фудбалским и кошаркашким клубовима.

Вучић је у септембру најавио да ће "по повратку из САД објавити тачан износ новца дат Партизану и Звезди и да ће се тада знати који је клуб наводно нечији љубимац".

Председник је рекао да ће се када министар Мали објави те податке видети да им је држава дала "брдо пара".

"Не само да ће се видети шта је држава дала директно, већ и јавна предузећа, шта је дала Србија, а шта Београд, локалне самоуправе и да сви виде људи колико смо пара потрошили и на једне и на друге, а како и једни и други само кукају на државу када им тако одговара, пошто је увек најлакше алиби тражити у држави и окривити је за нешто", навео је Вучић.

Додаје да су га тако раније окривили и што је помогао грађанима задуженим у швајцарским францима, иако су га претходно они који су подстицали грађане да се тако задуже нападали у новинама јер неће да разговара са задуженим грађанима.

Вучић је истакао да су га после нападали како се меша у оно што није његов посао, као и када је решио проблем за грађане у Бристолу.

Навео је да је то када постоји свађа између партизановаца и звездаша, па се "једни сећају пенала који је за Звезду свиран против Инђије, а ови други поништеног гола Звезде против Партизана".

"Зато је потребно само да се изађе са податком колико смо ми пара дали, јер је то посао државе, а ви се свађајте колико год хоћете и алибије тражите за своје неуспехе на разне начине и не занима ме даље.

Држава неће дозволити да фашизам никне из тог корова...

Србија никада неће дозволити да фашизам у земљи нарасте из тог корова, јер нико нема право да туче, вређа и прети онима који другачије мисле, поручио је Вучић и истакао да је највећи проблем његових политичких противника што знају да их се он не плаши.

На твит Бошка Обрадовића, који је уследио након његових речи да на Косову "није све наше, али није ни све њихово (Албанаца)", а у којем је лидер Двери упутио претње и увреде на рачун председника, Вучић је рекао да је на њему да, пре свега, покаже нормалност у односу на оне који мисле да могу да иду по кућама и да прете.

"Све што они раде можете да видите у ономе што је Хитлер радио 1933. Како бисте ви реаговали да су дошли код вас, као јуче код Весића?", приметио је Вучић.

"А што сам ђубре издајничко? Због тога што сам успео да Косово које је прогласило независност у њихово време, успео да вратим за преговарачки сто? Којег се нису сетили кад су са Косова протеривали људе и цркве палили... Што је на проглашење независности њихов одговор био да побегну у Румунију? Што сматрам да не треба граница да буде на Јарињу и Брњаку где су је они поставили?", упитао је Вучић и наставио:

"Да ли због тога што 96 одсто Срба на КиМ верује мојој политици? Што сам вратио углед Србије у целом свету, што долазе људи из света у Србију?".

Вучић је поновио да се 17 пута до сада састао са руским председником Владимиром Путином и немачком канцеларком Ангелом Меркел, шест пута са председником Кине Си Ђинпингом, довео јапанског премијера и израелског председника у Србију.

"А, довешћу и британског премијера у Србију, после више од 40 година", додао је Вучић.

Упитао је и да ли је издајник што се обележава НАТО агресија, сваке године, што се сећамо Јасеновца и свих жртава и планирамо да градимо меморијални комплекс у Доњој Градини, што се не плаши да брани земљу свуда где је нападнута.

"Верујем да је тај опасни човек који би да шамара... Могао би ове лидере ИСИС-а у Качанику да ишамара...", рекао је Вучић и додао да нема проблем са претњама Обрадовића, јер је видео како се Обрадовић "тресао као прут", када су се срели испред Скупштине.

Додао је да га забрињавају покушаји да попут нациста из 30-их година, улазе људима по радним местима и кућама, што је језиво и недопустиво.

"Њихов проблем са мном је у томе што се ниједног тренутка њих не плашим", подвукао је Вучић.

Како је рекао, Србија никад неће дозволити да фашизам нарасте из тог корова, јер нико нема право да туче људе који другачије мисле.

"Нити да новинаре називате проституткама и к....а, ако вам се није свидело питање", рекао је Вучић и критиковао што је изостала већа осуда увреда на рачун новинарке РТС-а, јер се, како је рекао, неки плаше да то учине.

На питање да ли може да утиче да атмосфера у земљи буде боља, Вучић је рекао да је то немогуће да се уради и да нема земље где је атмосфера добра.

"Кад је то у Србији било добро, када су људи били задовољни Србијом и влашћу? Кад је била добра атмосфера од Првог српског устанка?", запитао је Вучић.

Вучић је рекао да треба радити на томе да атмосфера буде боља, али и указао да постоје демократска правила и да се зна како се на власт долази и како се одлази.

"Има и наше кривице због ниподаштавања оваквог или онаквог, али ми који представљамо већину сваког дана смо изложени терору, прете да ће да бију, тероришу, 650 људи зауставља град, а ми то пуштамо и када нападну полицајце... Реците, људи, шта још желите да урадимо", указао је Вучић додајући да свако ко се супротстави постаје мета његових политичких противника, а на каналу ''1 - 24 капања'' против владајуће странке.

Поводом бојкота Вучић је рекао да би волео да изађу на изборе и виде колико их народ неће и да су са 15 одсто пали на осам одсто подршке грађана.

Србија у реду са финансијски најуређенијим земљама

Србија је, према извештају ФИЧ-а, у реду са финансијски најуређенијим земљама, а кредитни рејтинг смо подигли за три степена, рекао је Вучић и истакао да је поносан на мере фискалне консолидације, због којих немачка канцеларка Ангела Меркел хвали српску економију.

Вучић је указао да је повећан буџет, али и потрошња.

Београд, на пример, има дупло већи буџет него што је имао 2013. уз дефицит који је три пута мањи.

"Буџет Београда је 1,4 милијарди евра, и зато Београд оволико кречи", навео је Вучић.

Рекао је да је због тога 2014. било битно спровести озбиљне реформе и да разуме да, када грађани живе боље, желе све више.

"Мислим да људи на крају виде да је све боље, али не могу да разумем да се не радују успеху Београда, Новог Сада, Ниша, Србије. Шест фабрика смо довели у Ниш. За неки дан отварамо ауто-пут до Бугарске", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће ауто-пут до Бугарске бити отворен 3. или 4, односно 9. новембра.

"Поносан сам на мере фискалне консолидације. Меркелова хвали српску економију, а то смо постигли захваљујући одговорности народа", истакао је Вучић.

Вучић је подсетио да је био први који се супроставио тадашњем неодговорном министру финансија Грчке Варуфакису, који је обећавао бољи живот без рада.

"То су ми замерили, не само Грци, већ и многи Срби. Рекао сам да морамо да се призовемо памети, да почнемо да радимо, да враћамо идиотске кредите од 7,5 одсто камате. Данас ММФ И Светска банка кажу да најбрже наша економија иде напред и да ће наредних година бити економија са највећим растом у југоисточној Европи", рекао је Вучић.

Редовни избори у марту или априлу, још се не зна датум

Србија ће имати редовне изборе у марту или априлу, изјавио је Вучић додајући да се још не зна тачан датум.

"Избори ће бити у марту или априлу, то сад они морају да одлуче који је то датум, али редовни избори нормално", навео је Вучић.

Како је рекао, демократија је таква да морате да имате изборе на сваке четири године, а не на пет година, на пример, јер сте слаби, па вам избори не одговарају.

Рекао је да би волео да они који заговарају бојкот изађу на изборе да би се видело тачно колику подршку имају међу грађанима.

Пронађена тројица осумњичених за паљење књиге

Вучић је изјавио да је полиција пронашла тројицу осумњичених за паљење књиге заменика градоначелника Београда Горана Весића током њене промоције у Београду, док за четвртим трага.

Вучић је рекао да Србија неће људе који пале књиге.

Уверен је, како је рекао, да опозиција зато и неће на изборе, јер не жели да јавно доживи неуспех и да се тај неуспех "измери" стварним процентима, а не причама и атмосфером коју стварају.

Навикао сам да сам за све крив

Вучић је рекао да је навикао на то да је увек свима за све крив, да га не боле увреде, осим када су упућене његовој деци, али да му смета што нико неће да призна да је у нешто уложен велики напор и да су ствари боље него што су биле раније.

Осврнуо се на случај жене која је претила његовој деци преко Твитера, а против које се води процес, и рекао да би волео да слободно оде кући.

Поводом њеног објашњења да је то урадила јер је била изреволтирана тиме што једна осигуравајућа кућа није хтела да "покрије" трошкове хоспитализације у једној болници у Аустрији, Вучић примећује да то "чак ни са Србијом нема везе", али да то разуме, да је свакоме за све крив.

"Спреман сам чак и да са њом упознам своју децу да види да нису баш такви скотови, за разлику од друге", рекао је Вучић.

Како је рекао, када на фудбалским утакмицама 20, 30 хиљада људи скандира "Вучићу, педеру", нису баш погодили, али ако је реч о моралној карактеристици, онда се пита зашто?

"Зато што сам им омогућио да имају више новца него икада? Зато што имају веће успехе него што су их имали ? Шта сам вам урадио? Али, неко мора да буде крив, на то сам научио и најлакше је да то будете ви", додаје Вучић.

Илуструје то примером утакмице Црвена звезда-Олимпијакос.

"На полувремену кажу - Вучићу, ђубре једно, Терзићу - стоко једна. Завршила се утакмица - па није баш тај Вучић тако лош, Терзић геније. То смо ми и тако вам је на дневном нивоу", наводи Вучић.

Истиче да га не боле ни увреде, само му смета када му нападају децу, али му највише смета кад уложи велики напор у нешто, а нико не сме да каже да је то лепо или добро.

"Возите ролере на променади Београда на води и мислите да је лепо, али не смете то да кажете. Неће људи да кажу, јер никад ништа није добро. Јесте тај Вучић арогантан, овакав, онакав, али тај човек ради сваке суботе и недеље али то нико не сме да каже да не би доживео да му кажу да је проститутка", закључио је.

Важно да људи живе боље, повећавамо плате и пензије

Вучић је рекао да је најважније да људи живе боље и додао да ће плате и пензије бити и даље повећаване.

Ове године се плате медицинским сестрама подижу за 15 одсто, јавном сектору за девет, научним радницима и лекарима 10 одсто, а пензионери ће добити и једнократну помоћ од по 5.000 динара, рекао је Вучић.

Просечна плата ће ускоро бити 510 евра, како је рекао и одбацује тврдње неких да ће плата пасти у јануару, наводећи да се тада повећава минималац, па ће просечна плата износити 511 евра.

"Резултати су добри, морају да буду још бољи и зато излазимо са Националним инвестиционим планом од 10 милијарди евра", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће живот у Србији бити све бољи и да ће и следеће године бити повећање плата и пензија и нагласио да је то могуће само када се сачува фискална стабилност.

Подсетио је да је динар на истом нивоу са евром већ годинама.

Такође, Вучић истиче да је поносан на ауто-путеве и шта је све изграђено у нашој земљи.

"Поносан сам, јер ће то да остане када се сам склоним са власти, пошто ме они победити не могу, јер не можете нерадом и без плана и неистином да побеђујете", нагласио је Вучић.

Поручио је да ће се постарати да једнако добри и бољи од њега дођу после њега и да Србија настави узлазном линијом и да буде чврста, снажна, слободна, независна и да буде све богатија, као и да људи буду све богатији.

Додао је да Србија полако престиже земље у региону по просечној плати и да је у Црној Гори пре три године просечна плата била 511 евра , а код нас 340 евра, док ће сада код нас бити 511.

Вучић је навео да је БиХ имала 70 евра вишу просечну плату од нас, али да смо их претекли и да ћемо ускоро имати за 50 евра већу просечну плату.

Такође, додаје да је Хрватска имала 830 евра када смо ми имали 340, док сад имају 850 и да ће Србија полако да им се приближава.

"Трошкови живота су у Србији и даље значајно мањи, цена струје убедљиво најнижа у Европи, чак и од цене у Северној Македонији", нагласио је Вучић.

О Крушику и бруталној кампањи дела опозиције

Вучић је рекао да суштина "случаја Крушик" нема везе са фирмом оца министра Небојше Стефановића, нити ту има нелегалних радњи, већ је позадина лансирања те измишљене афере, као и у другим случајевима, сасвим друга, а то је идеја да се бруталном кампањом ућуткају сви који се супротстављају делу опозиције, чак и унутар његове Српске напредне странке.

Александар Обрадовић, рекао је Вучић, не може бити узбуњивач:

"Ако хоће да буде узбуњивач морао је да пријави или тужилаштву или овлашћеном органу у фабрици. Ништа од тога он није урадио", истиче Вучић.

"Радио је то због нечег другог", навео је Вучић и додао да је Обрадовића мајка запослила у Крушику 2005, као и његову девојку.

Реч је о томе да се направи кампања против Небојше Стефановића, а цео случај, рекао је, нема везе са његовим оцем.

"Ни са чим нема везе", рекао је Вучић и додао да се и та и друге афере измишљају против сваког ко се супротстави агресивном делу опозиције.

Истакао је да ни Обрадовић не каже да је било нелегалних радњи, већ само прича о цени.

"И то се тиче Југоимпорт СДПР и никакве везе нема са фирмом Стефановића. То је фирма један, два или три посто", рекао је Вучић.

Нешто је друго у питању, понавља Вучић и наводи да део опозиције покушава бруталном кампањом против свих који им се супротставе да утичу на људе унутар СНС.

"Они се својим бахатим и безобзирним понашањем према свима који се супротстављају, који желе нормалну Србију на храбрији начин, воде бруталну кампању против њих да би направили унутар моје странке секту", рекао је Вучић.

Напоменуо је да од многих коалиционих партнера и не очекује да нешто кажу, а ћуте као заливени, сем ако треба нешто да добију.

"У мојој странци направили су секту од 80 одсто људи који ћуте као заливени и на исти начин напада ове исте који су мета свакога дана. Они су ушли - немој нас да дираш, нећемо ни ми тебе. Ја у томе нећу да учествујем, да плаћам рекет некоме да ме не би нападао", рекао је Вучић.

О Орбану, Рами, Заеву...

Вучић је рекао да опозиција тражи сваки начин да га на силу сруши, па тако праве и бесмислене паралеле са лидерима из окружења, попут мађарског премијера Виктора Орбана.

Вучић је рекао да је увек признавао изборне резултате, а да се опозиција служи лажима и погрешним тумачењима, јер нема реалну снагу.

"Па ћете сада да видите како Орбан пада, дуго ћете то да чекате", рекао је Вучић на питање да ли страхује да би и његова власт могла да се окрњи као Орбанова у Будимпешти.

Вучић оцењује да они који тако мисле појма немају о политици и њоме се само површно баве.

Напомиње и да Орбан није изгубио у Будимпешти и да тамо никада није ни имао више од 35 одсто.

Сматра и да је Орбан већи лидер од њега, јер је успео да подигне привредни раст Мађарске на 5,5 одсто, да ужива велику популарност и наводи да та земља никад није била јача.

Вучић је рекао да зато и не мисли да неко може да победи Орбана у Мађарској.

Такође наводи и да је поносан на пријатељство са њим.

"Ми смо допринели поверењу и помирењу између Срба и Мађара", рекао је Вучић.

Говорећи о одбијању ЕУ да Северној Македонији и Албанији одреди датум за почетак преговора, Вучић је рекао да је на то упозоравао лидере тих земаља и да је такав исход очекивао, мада су се они надали другачијем.

Вучић је рекао и да му је премијер Албаније Еди Рама послао поруку да је био у праву што се тиче европског односа према региону.

Наводи да је разумео и указивао шта ће се десити и са Северном Македонијом и са Албанијом и да је то рекао Рами и Зорану Заеву недавно у Новом Саду.

Вучић је рекао да је Заев био црвен у лицу и није веровао да неће добити зелено светло.

https://youtu.be/rt2WR_s5gSc

Извор: Танјуг/ТВ Прва