Вести

ВУЧИЋ: ДО ЈУНА ФАБРИКА НАМЕНСКЕ ИНДУСТРИЈЕ "БОРБЕНИ СЛОЖЕНИ СИСТЕМИ"

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у Куршумлији најкасније до јуна бити направљена фабрика наменске индустрије „БС С" (Борбени сложени системи) у коју ће држава укупно уложити 45 милиона евра.

Камен темељац у насељу Пљаково положили су председник Србије и директор Југоимпорт СДПР-а Југослав Петковић, а присуствовали су и министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Милан Мојсиловић и председник општине Куршумлија Радомир Видић, као и грађани Куршумлије.

Вучић је рекао да ће у грађевински део бити уложено 20 милиона евра и још 25 милиона евра у машине за машинску обраду борбених возила "Лазар" и "Милош".

"Хвала што сте дошли овде, ово ће бити ваша фабрика, ово није само фабрика државе Србије већ сваког од људи који живе овде. Немојте да чекате последње рокове, молим вас Петковићу крените одмах са послом и радом, да виде људи да када држава крене да нешто ради да може брзо да уради", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да ће у тој фабрици до маја бити запослено првих 80 радника, а после две године укупно 300 људи, што ће бити веома значајно за грађане Куршумлије, Блаца и околних места.

"То значи и више новца и за општину да решава питање локалне инфрастурктуре", нагласио је Вучић и истакао да је најважније да људи остану да живе на својим праговима.

Како је рекао, држава ће имати и много више војника у Куршумлији него данас и од тога ће имати корист цела привреда.

"Желимо да удахнемо нови живот нашем народу у Топлици, то је народ који се увек јуначки борио за Србију, а од државе никада није ништа добијао", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је чуо током посете да од Другог светског рата нико није озбиљно хтео да уложи у тај крај, као и да је претходна власт направила ШИК пред изборе и после угасила.

Вучић истиче да је циљ државе да не радимо брзо и кусо већ стратешки и озбиљно, као и да то људи виде.

"Када поставите овде војску и озбиљне јединице ту је будућност загарантована", рекао је Вучић.

Поручио је Југоимпорту СДПР да убрзају радове на изградњи фабрике, јер је то после много година најважнија инвестиција државе у том делу Србије, а све како би народ остао на том простору да живи.

"Куршумлија је од стратешког значаја за државу, не само због КиМ. Топлица је срце Србије, тек сада смо то могли да урадимо и верујем да ће људи у Куршумлији то знати да цене и искористе", поручио је председник Србије.

Фабрика ће бити изграђена у три фазе, прва ће бити завршена до краја следеће године, а цела фабрика требало би да буде завршена до 2022. године.

У погону у Пљакову производиће се компоненте за оклопна возила, попут "Лазара" и "Милоша", а имаће 300 запослених.

Домаћини су председника упознали са планом изградње и предвиђеном динамиком радова.

Држава се на тај потез одлучила пошто ниједан страни инвеститор није хтео у Куршумлију, због лоше инфраструктуре, додао је Вучић.

 

Са путевима стижу и бољи дани за Топлицу

Свакако долазе бољи дани за читаву Топлицу, посебно изградњом индустријске зоне у Прокупљу, за коју треба издвојити три милиона евра, изјавио је Вучић.

Вучић је најавио да ће топлички крај имати нове могућности и да ће доћи још много страних инвестиција, али да је за то неопходна изградња путева.

Вучић је рекао да се ради пут Блаце-Белољин и подсетио да ће се градити ауто пут Ниш-Мердаре, а да ће прва деоница бити Ниш-Плочник.

"Када урадимо прва 33 километара од Ниша до Плочника још остаје 45 км до Мердара, а у међувремену ћемо урадити Мерошина-Прокупље и Рударе-Мердаре. То ће укупно да кошта скоро 45 милиона евра. Када дође ауто-пут страни инвеститори ће хтети да дођу. Зато градимо те ауто-путеве, зато ће и кроз Куршумлију да прође ауто-пут", истакао је Вучић.

Вучић је одбацио нападе противника, наводећи да тај пут значи живот за Топлицу, и да то није пут за стварање "велике Албаније", већ за српски народ.

"За њих градимо ауто-пут, као што то радимо и у Грацаници", рекао је Вучић.

Вучић је указао и на то колико је тешко довести стране инвеститоре, посебно ако нема добрих путева, наводећи да је, на пример, за фабрику у Житорађи било потребно три до четири године.

 

Растућом економском снагом и угледом борба за КиМ

Верујем да ћемо уз растућу економску снагу и већи политички углед Србије у свету успети да вратимо део права онога што је претходна власт са „великим успехом“ изгубила на КиМ, рекао је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање да ли очекује да ће Русија и Кина именовати своје изасланике за КиМ и да ли би ситуација била другачија да питање Косова није измештено из УН у ЕУ, рекао да не вреди причати о томе шта би било када би било.

Критиковао је безобзирност људи који су допринели у прошлости томе, а који сада нападају.

Што се изасланика тиче, Вучић је рекао да постоје различити интереси и сви имају своје политике.

„Ми смо мали, на ветрометини интереса многих. Наше је да се боримо и сачувамо све што можемо, да не дозволимо никоме да понизи Србију. Да ли ће бити лако и да ли смо ми Срби увек близу реалности - нисмо. Нисмо никада полазили од онога што се стварно збива у свету, већ шта смо желели“, истакао је Вучић.

Изразио је уверење да ћемо уз растућу економску снагу и већи политички углед Србије у свету успети да вратимо оно што су неки раније „изгубили“.

„Зато се боримо, за права нашег народа, за то шта Срби могу да добију, макар то понекад не изгледало лако“, истакао је Вучић.

Вучић се захвалио народу на КиМ и Топлици што у тешким условима опстају.

На питање да ли зна колико је камена темељаца до сада постављао Вучић је рекао да не зна, и да зна само да је отворио или учествовао у отварању више од 120 фабрика. „Довели смо два и по пута више, углавном страних и домаћих приватних инвеститора”, рекао је Вучић.

 

Вучић апеловао на таксисте да не иду у радикализацију

Вучић је замолио таксисте, који су најавилу радикализацију протеста од понедељка, да то не чине, јер то, како је рекао, ничему не води.

"Молим таксисте да не спроводе никаву радикализацију. Спремни смо да разговарамо, да видимо да пронађемо решење, али их молим да не раде то, јер то ничему не води", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да то говори не са позиције некога ко може да одређује нешто, већ је то његова молба.

"Зна се шта је оно што држава може и сме, а шта не сме да допусти", нагласио је председник.

 

Избори на време, народ нека каже свој суд

Вучић је поновио данас да нема одлагања редовних парламентарних избора, и да ће бити одржани онако како то налажу Устав и закон.

"Да одложимо изборе шест бар шест месеци, па да изађем пред народ и кажем: ''Заводим диктатуру, уместо редовних избора после четири године, сад нећете да имате изборе, зато што се ови нису баш спремили онолико колико треба, па још шест месеци ми да владамо противуставно и противзаконито, да би се они тих шест месеци спремили''", рекао је Вучић на питање новинара како види предлог Владимира Гоатија да изборе треба одложити бар за шест месеци, да би се избегао бојкот.

Додао је да је чуо да опозиција штрајкује да би избори били раније, али не и да штрајкује да би били касније.

"За све сам чуо, само за то нисам. И да се за то залажем ја, да бих остао дуже на власти, можда бих то разумео, али да се за то залажу они који хоће да нас смене - ја ту врсту лудила нити могу да разумем, нити могу да слушам. Избори ће бити кад то каже Устав Србије и закон, а наш народ је увео демократију и сваке четири године су избори, а за председника сваких пет година", рекао је Вучић.

Додао је да избори могу да буду раније, ванредни.

"Али, касније - да неко влада без воље народа, док сам на власти у Србији то се неће догодити. Кад они владају могу да кажу - никад више нема избора, свашта може", рекао је Вучић и додао да опозицији није стало до демократије ни основних демократских принципа.

Изгледа све може да се погази само ако су њихови интереси у питању, приметио је Вучић.

"Не може. Избори на време, народ нека каже свој суд. Они ако хоће да изађу на изборе - хоће, ако неће - немој да излазите на изборе, нико се нарочито не секира, ни због једног, ни због другог. Дај да радимо, људе овде много више интересује фабрика него било какве њихове налепнице и народ им то каже", закључио је Вучић.

 

Бошко и налепнице - кампања из 70-тих прошлог века

Вучић је рекао да не разуме неке потезе својих политичких противника, попут акције Бошка Обрадовића, када је на зграду општине Горњи Милановац покушао да залепи налепницу "Бојкот", што је, како је рекао, ниво политичке кампање "из 1974/5. године".

На питање у вези са вербалним инцидентом, који се том приликом догодио, Вучић је рекао да честита портиру на томе што је Обрадовићу у лице рекао оно што људи иначе мисле о њему.

"Ваљда су се изненадили што је постојао неко довољно храбар, и честитам том човеку, да правим именом назове примитивце који су хтели да наруже општину.Хвала му што је штитио државну имовину и достојанство грађана Горњег Милановца", рекао је Вучи.

Како је додао, онима који се тако понашају понекад је потребно у лице рећи шта људи мисле.

Вучић је одбацио критике на рачун рестаурације споменика "Победник" и сумње у квалитет радова, наводећи да је неко морао да уради све оно што претходна власт није током 12 година мандата.

Вучић је рекао да је био очајан када је видео колико је зуб времена нагризао споменик, али и колико смо сами били непажљиви према њему и колико је "метака из шенлучења" завршило у њему.

"Али, као што је неко морао да обнови Карађорђеву, Топличин, Обилићев, Косанчићев венац, цео град, све што они нису за 12 година, тако је морао и симбол Београда. Као што је неко морао да отвори Народни музеј, Музеј савремене уметности, или да од мочваре направи најексклузивније место у Београду", рекао је Вучић.

"Али, не могу претерано тиме да се бавим, важније ми је како да људима из сиромашнијих делова Србије помогнем".

 

Очекујем повољан исход скупштине Интерпола у Чилеу

У сусрет предстојећој Генералној скупштини Интерпола, на којој ће се поново одлучивати о захтеву Приштине за чланство, Вучић је рекао да је било много притисака, али да очекује да ће исход бити повољан за Србију.

На питање како коментарише то што су приштински медији пренели да је Приштина од међународне заједнице добила поруку да ће на том састанку доживети "спектакуларан неуспех", Вучић је рекао:

"Они су опет очекивали велику подршку, било је много притисака, видели сте да су и неки наши фаворити под знацима навода негде лутали. Са две земље имамо проблем, од којих то нисмо очекивали, али, добро сад", рекао је Вучић.

"Свеједно, ја не волим те тактичке победе, ја волим да стратешки размишљамо. Али, ако ме то питате, наравно, Србија побеђује", нагласио је председник.

Приштински лист "Koha ditore" пише да су тамошњи званичници добили поруку из међународне заједнице да ове године неће успети да се придруже Међународној полицијској организацији (Интерпол), али да због инсистирања премијера у оставци Рамуша Харадинаја до сада нису повукли пријаву.

 

https://youtu.be/Gg_EGPCwlYA

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк