Вести

Врбасу 3,2 милиона динара за популациону политику

Као једна од 26 локалних самоуправа у Војводини које су добиле подршку Владе Србије, општина Врбас добила је 3,2 милиона динара за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у 2020. години. Према изабраним пројектима, за набавку инкубатора за Одељење педијатрије Опште болнице Врбас, биће издвојено 1,1 милион динара, а за набавку ултразвучног апарата за преглед кукова код деце за амбуланту у Змајеву, и набавку стоматолошке столице, додатних 2,1 милион динара. Обавеза општине Врбас је да у пројекти учествује са додатних 565.000 динара.

"Осим ових средстава и редовних средстава која буџетом усмеравамо у популациону политику, у претходном периоду успели смо да опремимо Дом здравља 'Вељко Влаховић' једним возилом за патронажну службу, новим ЦТГ апаратом, гинеколошком столицом која је прилагођена и за особе са телесним инвалидитетом, најсавременијим ултразвучним апаратом, вагом за мерење беба и другом опремом. Поред свега овог, по први пут у локалном буџету издвојили смо средства за финансирање вантелесну оплодње. Сваке године уврстимо нову активност у покушају да поправимо демографску слику општине Врбас", рекао је Милан Глушац, председник Привременог органа, приликом потписивања уговора у Београду.

Преко Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, у 88 локалних самоуправа биће усмерено укупно 650 милиона динара. Највише средстава, око 292 милиона динара, опредељено је за адаптацију и санацију објеката предшколских установа, за набавку медицинске опреме за опремање одељења гинекологије и педијатрије опредељено је око 79 милиона, а за набавку 29 возила за потребе патронажних служби додатних 77 милиона динара. Суфинансираће се и оснивање или оснаживање саветовалишта за труднице, репродуктивно здравље, школе родитељства и саветовалишта за младе, у висини од скоро 80 милиона динара, а око 13 милиона динара намењено је за изградњу кућа и станова за младе брачне парове. На јавни позив стигле су 123 пријаве из 120 општина.