Вести

Врбас унапређује мере подршке за лакше формирање породице

Током данашње посете Врбасу Александра Чамагић, помоћница министра за бригу о породици и демографију, разговарала је са Тијаном Алексић, заменицом председника општине, о демографским проблемима са којим се суочава наше друштво, као и унапређењу мера подизање стопе наталитета. Теме разговора биле су ефикасна брига о свим грађанима и реализација демографске политике у циљу оснаживања нових и ширења постојећих породица, што треба да резултира растом броја новорођених.

"Општина Врбас највише новца у својој историји тренутно издваја за бригу о породици и деци. Кроз мере које спроводимо, уз подршку Владе Србије и Покрајинске владе, настојимо да направимо амбијент и место које нуди перспективу за развој, за каријеру, место у коме ће се стварати породица. Управо зато смо ове године издвојили 1,5 милијарди динара за улагање у водоснабдевање, у канализацију, за модернизацију школа и вртића, а чак 128 милиона динара издвајамо за социјалну заштиту и заштиту деце. Истовремено, 14 милиона динара издвајамо за подршку и смештај ученика, око 20 милиона користимо за субвенције за путне трошкове ђака и студената, а шест милиона динара за подстицање наталитета. Такође, регресирамо боравак деце у вртићима и путне трошкове за децу са посебним потребама, и ово је само један део мера које спроводи општина Врбас. Циљ је у будућности све ове мере унапређивати", рекла је Алексић и у име локалне самоуправе захвалила помоћници министра Александри Чамагић на посети и интересовању за ову тему у општини Врбас.

Изражавајући задовољство због посете Врбасу, помоћница министра истакла је радује када се увери да значајан део локалних буџета јесте усмерен у бригу о породици и деци.

"Знамо да је недавно унапређена одлука која се односи на бригу о породици и деци и сигурни смо да ће грађанима, уз сет мера које обезбеђује држава, бити од значаја и помоћи у доношењу одлуке да заснују породицу и задрже је овде. Потребно је зауставити миграције младих и повећати број новорођене деце и све мере које се доносе ће пуно значити; да ли се ради о финансијским мерама или су то улагања у инфраструктуру једнако је важно, јер се и то односи на квалитет живота, као што је доступност културних и спортских активности. Све то заједно задржава једну породицу на истом месту. Државни закон који регулише ову област један је од 'скупљих' код нас, вредан 70 милијарди динара на годишњем нивоу, а донео је повећање родитељског додатка, сада све породиље имају загарантован минимални лични доходак у прва три месеца од рођења детета, што јесте значајна промена, а изједначен је и положај жена пољопривредница са осталим запосленим женама. Ове и друге промене су веома значајне, али ту није крај када је у питању унапређивање положаја мајки и закон ће трпети још неке дораде. Родитељски додатак за прворођено дете је 106.000 динара, за другорођено скоро 250.000 динара, за треће дете он износи скоро по 13.000 динара месечно у трајању од 10 година, а за четврто десет година скоро по 19.000 динара месечно. Увек може боље и зато ћемо унапређивати ове мере, али овај проблем се не решава само новцем. Пре свега, потребно је креирати позитиван амбијент за заснивање породице", рекла је Александра Чамагић.