Вести

Свечано уручени уговори о куповини 12 сеоских кућа за избеглице

У Врбасу су данас свечано уручени уговори о куповини 12 сеоских кућа избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске у местима општине Врбас. Додели уговора присуствовали су Немања Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, Дерек Џорџ, заменик шефа канцеларије за сарадњу при Амбасади Швајцарске у Србији, Виолета Самарџић, представница УНХЦР-а, Јован Лазаров, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, Душко Ћутило, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, и у име домаћина Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

Само овим и још једним пројектом, изградњом станова у насељу Виногради, у општини Врбас стамбено питање решава 26 избегличких породица - 12 фамилија је добило кућу са окућницом, а 14 се ускоро усељава у нове станове. Куће и станови обезбеђени су у оквиру Регионалног стамбеног програма. Уочи свечаности потписивања и уручења уговора, представници Владе Србије, општине Врбас, Комесаријата за избеглице, Амбасаде Швајцарске и УНХЦР-а обишли су зграду у улици Јосифа Панчића, у насељу Виногради, где се завршава градња 14 станова за избеглице.

"Уз подршку Владе Србије, Комесаријата за избеглице и миграције, Јединице за управљање пројектима и уз помоћ Европске уније, општина Врбас је успела да реши стамбено питање 26 избегличких породица. Општина Врбас и Влада Србије још једном су потврдили заједничку посвећеност стварању услова за бољи и квалитетнији живот свих грађана. У марту прошле године смо поставили камен темељац за изградњу 14 станова за решавање стамбеног питања за избегла лица. Објекат, вредан близу пола милиона евра, у којем ће свој нови дом наћи 14 породица, 14 наших суграђана, наших комшија, сада је у финалној фази градње и очекујемо да ће ускоро моћи да се уселе и после три деценије почну нови живот, рекао је Ројевић. Председник општине је подсетио да је избегличким породицама обезбеђен и грађевински материјал за санацију кућа или кућни апарати за опремање нових домова. Вредност програма је 132.000 евра. "Само кроз Регионални програм до сада су 54 породице добиле помоћ за стамбено збрињавање: 28 избегличких породица добило је сеоска домаћинства и 26 породица је добило потребан грађевински материјал. Захваљујући сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције, подршци Републике Србије, Јединице за управљање пројектима и сарадњи с Европском унијом, Врбас је само током протеклих шест година успео да стамбено помогне и збрине укупно 103 породице. Кров над главом је обезбеђен за преко 350 наших суграђана", истакао је Ројевић.

Општина Врбас из године у годину учествује у Регионалном стамбеном програму за избеглице. Како је појаснила Данијела Илић, чланица Општинског већа задужена за социјална питања и избегла и расељена лица, реч је о великом и значајном пројекту за општину Врбас, јер се решавају егзистенцијалне кључне потребе великог броја људи. "Посебно бих истакла чињеницу да ће власнице девет од 12 кућа које смо данас доделили, бити жене. Средства која смо успели да обезбедимо су јако значајна за нашу општину, јер на тај начин решавамо једно од најзначајнијих егзистенцијалних проблема избегличке популације а то је стамбено питање и на тај начин доприносимо заустављању негативних миграција. Истовремено, стварамо прилику да сви ти људи граде своју будућност у нашој општини", рекла је Данијела Илић.

О резултатима дугогодишње мисије збрињавања избегличких породица, говорио је Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције. "Уз станове чија се градња завршава и данас подељене уговоре о куповини сеоских кућа, долазимо до цифре од 272 избегличке породица које смо помогли у општини Врбас, уз 94 које смо економски оснажили. То смо успели у општини која је била веома погођена избегличком кризом и надам се да ћемо у следеће две године успешно завршити са пружањем подршке свим овим породицама на нивоу целе Војводине. Морам рећи да се озбиљно и пуно радило и волео бих да је цела Србија као Врбас. Овде су и поред многих мука, сви увек знали да помогну и да подрже", рекао је Цуцић.

Немања Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије, захвалио је свим партнерима и државним институцијама на учешћу и залагању у реализацији програма, док је Душко Ћутило, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, најавио даљу подршку фонда који води, све док и последња избегличка породица не буде збринута.

Посебне емоције код учесника свечаности изазвале су речи захвалности Мирјане Шишић, власнице једне од 12 дарованих сеоских кућа, која се донаторима захвалила у име свих породица.

Извор: vrbas.net