Вести

Познати добитници станова за избегличке породице

У оквиру Регионалног стамбеног програма збрињавања избеглица, општина Врбас, заједно са партнерима, донела је одлуку о додели станова избегличким породицама који ће се ускоро градити у Врбасу. Према овој одлуци, станове су добили Стевица Васић, Валентина Воштић, Ирена Ери, Гордан Дишковић, Божана Вендел, Горан Станојчић, Мара Спајић, Слободанка Гајић, Ранко Поповић, Рада Шеша, Ратомир Пајовић, Јања Јеловац, Горан Кисо и Милица Грчић. Њима су данас уручена решења о одлуци, а уговори о добијању стамбених јединица биће потписани накнадно. Према правилнику, породице које су добиле станове имаће право да их откупе за цену која ће бити утврђена на 50 одсто од тржишне.

Изабраним представницима избегличких породица решења су уручили Милан Глушац, председник општине Врбас, и Данијела Илић, чланица Општинског већа.

"Општина Врбас, уз подршку републичких и покрајинских органа и Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, не одустаје у покушају да трајно реши стамбене и друге проблеме избегличких породица које су нови живот нашле у нашем граду и селима општине. У претходном периоду смо кроз економско оснаживање и кроз доделу грађевинског материјала за адаптацију кућа помогли више од 110 избегличких породица, а сеоске куће смо купили за више од 50. Кроз становање у заштићеним условима збринуто је 13 породица, а сада додатних 14 породица има прилику да добије станове кроз овај програм. Трајна решења нашли смо за 187 породица и то је веома добар резултат за општину Врбас. Циљ нам је да све избеглице на најбољи начин интегришемо у заједницу, олакшамо им свакодневни живот, али и свесни да неке ствари никада нећемо моћи променити", рекао је Глушац.

Председник општине Врбас је саопштио да се парцела за изградњу зграде са 14 станова налази у насељу Виногради, комунално је опремљена и сада се, након што је покренута јавна набавка, чека одабир извођача радова и почетак изградње. "Биће уложено око 500.000 евра, средства обезбеђује Светска банка, а општина Врбас спремно чека да испуни сваки захтев који може доћи од оних који реализују овај пројекат у Србији и појединим државама региона", рекао је Глушац.

Данијела Илић, чланица Општинског већа, истакла је да је конкурс расписан прошле године, али да су строга процедура и низ контрола спречили да процес буде брже окончан.

"Овим пројектом не само да смо обезбедили трајно решење за 14 породица, него ћемо и урбанистички уредити део града који ће добити још једну зграду. Средства од откупа станова трошиће се наменски, искључиво за област социјалне заштите, како би у будућности помогли још неким угроженим породицама. Важно је то да ћемо покренути нове услуге социјалне заштите, када породице које тренутне живе у тзв. 'розим зградама', у условима заштићеног становања - када добију стан или сеоско домаћинство, те станове ћемо определити за прихватни центар, сигурну кућу или неку другу услугу коју Врбас тренутно нема", рекла је Илић и захвалила свим члановима комисије и тела који су радили на овом пројекту. Она је изразила наду да ће радови на изградњи почети већ током пролећа, како би породице што пре уселиле у нове домове.