Вести

Помоћник министра пољопривреде у радној посети општини Врбас

Помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић, задужен за рурални развој разговарао је у Врбасу са пољопривредницима из четири општине које покрива Пољопривредна стручна служба Врбас. У Србији делује 35 ових служби, а план Министарства је да посете све службе како би на терену добили информације од пољопривредника и учврстили конатак између пољопривредника, саветодаваца, локаланих самоупрва и надлежних покрајинских и републичких органа.

Састанку у општини Врбас присуствовали су пољопривредни произвођачи из области ратарства, сточарства, виноградарства из Бечеја, Бачког Градишта, Црвенке, Србобрана и Врбаса. Како је закључено, рад саветодаваца и сарадња са локалним самоуправама и пољопривредницима су добри, али понекад изостану одређене информације о правима на субвенције са републичког и покрајинског нивоа.

Једно од домаћинстава које има одличну сарадњу са саветодавцима је пољопривредно газдинсвто „Жижаков“ из Змајева које је помоћник министра заједно са својим сарадницима обишао. Наташа и Боривој Жижаков се, осим гајењем кукуруза, пшенице, соје и других култура, баве услугама и велетрговином, а поседују и силосне капацитете од 125 тона.

Подручје Војводине, према речима помоћника министра Богићевића, прилично се разликује по пољопривредној производњи у односу на остатак Србије, али такође и даље има простора за унапређење. Једна од последњих мера које је Министарство предузело управо је конкурс за субвенционисање младих пољопривредника како би се подржао њихов останак у сеоским срединама.

 

 

https://youtu.be/bDdFZtVd2CE

 

 

Извор: ТВ Бачка Врбас