Вести

Почели прегледи у пројекту "Мобилна клиника"

Првим прегледима становника Куцуре, данас је почела реализација пројекта "Мобилна клиника", који заједно спроводе Независна непрофитна организација за подршку хуманитарним програмима "Руска хуманитарна мисија", општина Врбас и Дом здравља "Вељко Влаховић". У наредних неколико дана специјализовано возило "Руске хуманитарне мисије" с тимом лекара и медицинског особља из Врбаса и Русије, обићи ће сваку месну заједницу у општини Врбас и прегледати све заинтересоване грађане, посебно оне слабо покретне и угрожене.

"Пројекат 'Мобилна клиника' резултат је веома садржајне сарадње 'Руске хуманитарне мисије' и агилног руководства општине Врбас. Дуго смо разговарали о пројекту, још од јуна месеца, али ниједна локална самоуправа није била оволико темељна и прецизна у жељи да у својој општини реализује ову идеју. Ниво услуге становништву биће веома висок; са руске стране грађане ће прегледати др Виктор Белински, интерниста и реаниматолог, лекар Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације, као и његове колеге из Дома здравља 'Вељко Влаховић'. Возило које користимо је специјално опремљено за рад на терену, може бити у погону 24 часа дневно и може да пружи више врста здравствене заштите", рекао је Бранимир Нешић, извршни директор "Руске хуманитарне мисије" за Балкан, која код нас функционише од 2015. године. Ова невладина организација делује у областима здравствене и социјалне заштите и образовања и до сада је у Србији реализовала 20 пројеката.

Милан Глушац, председник општине Врбас, истакао је да сви пројекти сарадње Србије и Русије носе најискреније осећаје пријатељства и узајамне помоћи, што се још једном потврђује и кроз "Мобилну клинику".

"Односи Амбасаде Руске Федерације, 'Руске хуманитарне мисије' и општине Врбас изнедрили су пројекат од великог значаја за наше грађане. Улажемо енергију у учвршћивање пријатељских односа са Русијом и руским народом, на прави начин промовишемо програме очувања културног наслеђа, а већ следеће недеље крећемо и са једним програмом сарадње у оквиру образовања, у Средњој стручној школи. У наредним данима нас чека озбиљан посао и желимо да изађему у сусрет свим захтевима и жељама грађана", рекао је Глушац и захвалио "Руској хуманитарној мисији" на подршци.

Др Јасмина Аси, директорка Дома здравља "Вељко Влаховић", саопштила је да је након спроведених анкета у свим месним заједницама уочено велико интересовање грађана за прегледе, што потврђује да је осмишљен пројекат који задовољава жеље грађана. "Овај пројекат доживљавамо као велики поклон 'Руске хуманитарне мисије' и општине Врбас за нас и све становнике. Интересовање наших суграђана је стварно велико, очекује нас посла и надам се да ћемо успешно одговорити на њихове потребе. Првог дана акције смо у Куцури, а затим следе прегледи у Савином Селу, Равном Селу, па у Змајеву и Бачком Добром Пољу и, на крају, у I, II и III месној заједници у Врбасу. Возило у којем се врше прегледи биће постављено испред зграда месних заједница", рекла је др Аси.