Вести

Општини Врбас и Фонду “Европски послови” циљ изградити сарадњу

Директор Фонда "Европски послови" АП Војводине, Александар Симурдић, разговарао је данас са председником општине Врбас Предрагом Ројевићем о могућој сарадњи, унапређењу капацитета и подршци, која би требало да резултира осмишљавањем пројеката и њиховом реализацијом у циљу побољшање квалитета живота наших суграђана. За реализацију пројеката осмишљених кроз ову сарадњу, подршка ће се потражити у фондовима Европске уније или кроз билатералну сарадњу са владама и институцијама појединачних држава. Мапирањем области и формулисањем евентуалних проблема и потреба, организовањем едукација запослених и покретањем заједничких идеја и пројеката, лакше и успешније ће се реализовати планирана сарадња, речено је на састанку.

"Фонд 'Европски послови' започео је пре две недеље са обиласком локалних самоуправа у Војводини с циљем припреме за учешће у новом седмогодишњем програмском буџетском оквиру Европске уније за период 2021 - 2027. година. Иницирали смо пет секторских група унутар програма рада Фонда Европски послови; то су зелена агенда која подразумева обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност, затим здравство, образовање, привреда са пољопривредом са акцентом на производњу хране, и на крају група која се односи на културу. Ради се о пет тематских целина које своје упориште имају у перформансама новог седмогодишњег буџета Европске уније, са жељом да урадимо мапирање стања ресурса и потенцијала у 45 општина Војводине, с циљем што ефикасније припреме за приступ екстерним изворима финансирања. Радићемо и на институционалном јачању административних капацитета јединица локалне самоуправе и покрајинске администрације, како би што припремљенији дочекали наредну годину када очекујемо већи број позива у оквиру европских позива и фондова. Паралелно, доста тога стоји на располагању и билатерално, и то је још један широк простор за сарадњу", рекао је Симурдић.

Потенцијале општине Врбас у разним областима, њене предности, досадашње резултате рада, покренуте пројекте и разна искуства стечена кроз њихову реализацију, Симурдићу и његовим сарадницама представили су Предраг Ројевић, председник општине Врбас, и Милан Глушац, заменик председника.

"Ова посета и разговори које смо са челницима Фонда 'Европски послови' водили, веома је битна за општину Врбас. Већ у првом сусрету идентификовали смо да је за нашу локалну самоуправу кључно у овом тренутку дефинисати и подићи индустријску зону. План је припремити пројектно-техничку документацију, прецизирати потребе и потражити подршку за њено формирање", рекао је Ројевић и најавио интензивирање сарадње са Фондом "Европски послови" АП Војводине