Вести

Немања Завишић: Покрајинска влада велики ослонац локалним самоуправама

Посланик Српске напредне странке у Скупштини Војводине Немања Завишић један је од пет потпредседника Скупштине Војводине, који је са 106 гласова изабран на конститутивној седници новог сазива парламента 31. јула.

Са својих 28 година припада младој генерацији СНС-а. О својој биографији Завишић нам каже:

– Рођен сам 4. маја 1992. године у Врбасу, одрастао сам и живим у Змајеву – Навео је Завишић. – Основне и мастер академске студије завршио сам у року с високом просечном оценом на Правном факултету у Новом Саду. Имам положен правосудни испит. Као члан Омладине СНС-а с успехом сам похађао бројне едукације, семинаре и тренинге у земљи и иностранству из области политичког лидерства и активизма, вештине комуникације и преговарања. Претходне три године био сам запослен у адвокатској канцеларији у Врбасу и био одборник у Скупштини општине Врбас.

Како сте се одлучили да уђете у политику и како видите данашњу политичку сцену Србије?

– Политичка дешавања пратим још од средњошколских дана. После завршетка студија, одлучио сам да се активније укључим у политички живот. Српска напредна странка одмах је била мој избор јер сам у Александру Вучићу препознао искрену жељу и велику енергију да мења Србију и да после деценија пропадања државе и друштва у сваком погледу, коначно промени курс којим је земља ишла до 2012. године и изгради суверену, модерну и развијену Србију. За ових неколико година уверио сам се у то да је то заиста тако. Никада у историји наша држава није уживала већи међународни углед и никада ниједна власт није више водила рачуна о нашим националним интересима. Такође, Срби у региону никада нису били сложнији него данас. Сведоци смо и великог економског развоја Србије последњих година – где год да кренете, граде се путеви, пруге, отварају фабрике, обнављају вртићи, школе, болнице... За разлику од ранијег периода, када су стране амбасаде управљале нашом државом, а домаћи политичари били лутке у њиховом позоришту, Србија је данас апсолутно суверена држава, која самостално доноси одлуке, водећи рачуна о интересима својих грађана. Што се опозиционе сцене тиче, жао ми је што тренутно не постоји озбиљна, конструктивна и државотворна опозиција, што је у сваком друштву потребно и као што је то био СНС до 2012. године. Наша опозиција данас највећим делом своди се на људе који су опљачкали и у сваком смислу упропастили Србију, који само пропагирају насиље и шире мржњу. Било би добро да се у наредном периоду појави неко довољно одговоран и озбиљан да уважи резултате и успехе ове власти, али исто тако да има визију о томе како наставити даље, па да се онда за поверење грађана боримо с конкретним идејама, предлозима и програмима за општи друштвени напредак. Треба бити опозиција власти, а не опозиција народу и држави.

Неосноване критике
Поједини опозициони посланици сматрају да у претходном периоду није постигнут равномеран развој свих делова Војводине. Како то коментаришете?

– Такве неосноване критике, нажалост, најчешће долазе од оних који су имали прилику да више од деценије учествују у власти на свим нивоима и који иза себе нису оставили апсолутно никакве резултате. Већина њих живи у ужем центру Новог Сада и Београда, у већини општина и села нису никада ни били, и заиста је бесмислено с њима расправљати о равномерном регионалном развоју. За разлику од њих, мислим да нема места у Србији које у претходних неколико година Александар Вучић није обишао и чије проблеме не познаје. Чињеница је да је у свакој локалној самоуправи стање значајно поправљено претходних година, и то грађани виде, о чему сведочи историјски резултат од два милиона гласова који је остварила наша изборна листа. Сматрам да то довољно говори о подршци грађана политици Александра Вучића, а то је искључиво политика рада и резултата.

Да ли сте очекивали да ћете бити један од потпредседника Скупштине Војводине? Шта вам то значи?

– Дугујем огромну захвалност Александру Вучићу и Српској напредној странци на указаном поверењу да у наредном периоду обављам функцију потпредседника Скупштине Аутономне Покрајине Војводине. Заиста сам почаствован што се моје име нашло на изборној листи „Александар Вучић – За нашу децу” и трудићу се да одговорношћу, борбеношћу и радом оправдам поверење које ми је указано.

Колико сте упознати с радом покрајинског парламента и Покрајинске владе и какав рад очекујете у новом сазиву?

– Као неко ко живи у АП Војводини, редовно сам пратио рад покрајинског парламента и активности Покрајинске владе. Мишљења сам да је у претходном мандату, откако је Српска напредна странка преузела одговорност у Војводини 2016. године, урађено заиста много у свим областима живота. За разлику од периода претходне власти, када је годинама постојао констатан сукоб на релацији покрајинске и републичке администрације, данас се ради заједнички. Одржавају се заједничке седнице Владе у Београду и Новом Саду, и имамо апсолутну синергију од локалних самоуправа до покрајинске и републичке администрације када је у питању реализација пројеката. То је веома важно, даје одличне резултате и грађани то виде и осете, и свакако очекујем да ће се тај континуитет наставити у новом мандату и дати још боље резултате.

Као становник Змајева, шта бисте издвојили као приоритетан посао који треба завршити у вашем месту предстојећем мандату Покрајинске владе?

– У претходном мандату Покрајинска влада је била велики ослонац и подршка у раду локалној самоуправи у Врбасу. Реализован је и започет велики број пројеката који се тичу квалитета живота грађана општине Врбас, као и привлачења инвестиција, и надам се да ће се у новом мандату многи започети пројекти завршити. Ако би требало да издвојим неки конкретан посао као приоритетан, то би свакако био завршетак изградње канализационе мреже у насељеним местима.

Ержебет Марјанов