Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ДВА ВАЖНА СПОРАЗУМА СА СРПСКУ ЖЕЛЕЗНИЦУ

Током посете руског премијера Дмитрија Медведева Београду потписују се два важна споразума за српску железницу, изјавила је министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и додала да је реч о споразуму о наставку модернизације пруге Београд-Бар и уговору о кредиту за изградњу јединственог диспечерског центра ''Железнице Србије''.

Михајловић је рекла да је посета Медведева веома важна и да ће потписивањем данашњег споразума са ''Руским железницама'' бити настављена сарадња на реконструкцији барске пруге, од Ваљева до границе са Црном Гором.

Како је Михајловић навела, за пројектно-техничку документацију биће издвојено око шест милиона евра, док ће, према проценама, укупна вредност инвестиције бити око 450 милиона евра.

''Очекујемо да крајем следеће године почнемо радове на том делу пруге, то је најтежа деоница, има више од сто тунела, али надамо се да ћемо после две године завршити реконструкцију'', рекла је Михајловић.

Михајловић је нагласила да ће после реконструкције возови на прузи Београд-Бар саобраћати брзином од око 110-120 километара на сат, док сада достижу брзину између 15 и 30 километара на сат.

Министарка је истакла да Србија дуго сарађује са Руским железницама и да је већ модернизовано 77 километара пруге од Ресника до Ваљева, као и да та компанија, за коју каже да је међу најбољима на свету, изводи радове и на реконструкцији брзе пруге Београд-Будимпешта, на деоници Стара Пазова-Нови Сад.

Михајловић је указала да ће бити потписани уговори о новом руском кредиту којим ће бити финансирана изградња јединственог диспечерског центра ''Железнице Србије''.

''То значи могућност да са једног места управљамо комплетним железничким системом, то је од огромног значаја за Србију'', закључила је Михајловић.

 

 

https://youtu.be/lEZDTN0T064

 

 

Извор: Танјуг