Вести

Куцура и Савино Село ускоро део градског водовода

Радови на изградњи цевовода који ће омогућити да се око 2.000 домаћинстава Куцуре и Савиног Села прикључи на градски водовод Врбаса, приводе се крају. У ЈКП "Комуналац" истичу да би радови били готови још крајем јесени, али да су на једном делу трасе морали да се решавају имовинско-правни односи. Цевовод дуг 14 километара, који ће повезати Куцуру и Савино Село са главним извориштем воде и градским водоводом, кошта око 4,1 милиона евра, а финансира се уз подршку Немачке развојне банке "KfW". Тако ће више од 6.000 становника Куцуре и Савиног Села, после скоро две деценије, добити чисту воду за пиће.

"Поред изградње цевовода проширен је капацитет изворишта. Избушенo je пет бунара и сви су опремљени. Изграђена су два нова постројења за припрему воде, укупног капацитета 100 литара у секунди. Изграђени су резервоари од 600 кубика у Куцури и 300 кубика у Савином Селу. Радови се реализују са 'Setec' консултантском кућом КfW банке", рекао је Игор Шкундрић, директор ЈКП "Комунлац".

Иначе, од 2006. године вода у Куцури и Савином Селу не испуњава услове прописане Правилником о исправности воде. Тада је ситуација решена еко-чесмама као прeлазним решењем. "Грађани су морали да иду на еко-чесме и воду за пиће и кување носе у балонима, или да је купују у продавници, на шта је четворочлана породица годишње трошила и до 140.000 динара. За највише неколико месеци томе долази крај. Свих 2.000 домаћинстава добиће здраву и исправну пијаћу воду“, рекао је Шкундрић.

Водоснабдевање ће на исти начин бити решено и у преостала три села, Равном Селу, Змајеву и Бачком Добром Пољу.

"Становници Равног Села и других насеља водом се снабдевају из локалних водовода који су грађени након Другог светског рата. У свих пет насељених места вода није за употребу од 2006. године. И скоро целу деценију ништа није рађено да се то питање реши. Тек од 2014. године почиње да се ради на унапређењу водоснабдевања. Уз сарадњу са стручњацима из Немачке, утврђено је да је најрационалније и најефикасније решење изградња нових цевовода и прикључивање свих насеља на градски водовод. Израђени су пројекти, и очекујемо да ћемо уз подршку Владе Србије и Покрајинске владе већ следеће године започети радове на изградњи водовода до Равног Села, Бачког Доброг Поља и Змајева," истакао је Шкундрић.

Планирано је да се у наредном периоду изгради резервоар од 1.000 кубика на главном водоизворишту и резервоари од по 300 кубика у Бачком Добром Пољу, Змајеву и Равном Селу. Кад се заврши, цео цевовод биће дугачак 33 километра.

Општина Врбас је у међувремену увела најсавременије системе за аутоматско управљање водоснабдевањем, који омогућава даљинско очитавање водомера и даљинску детекцију цурења на мрежи. На тај начин су губици смањени за 18 одсто. Извршена је замена 12 бунарских пумпи, ревитализовано 13 старих бунара, замењено је 300 вентила у шахтовима, 13 бунарских и 31 канализациона пумпа и чак 15.000 водомера, а избушено је укупно седам нових бунара. "Инвестиције су важне, као и одржавање и развој водоводне мреже. Да би инвестиције биле могуће, јако је битно да грађани редовно плаћају рачуне. Водовод је наш заједнички ресурс. И заједно морамо да радимо на његовом одржавању и унапређивању", напоменуо је Шкундрић.