Вести

Кроз "Мобилну клинику" прошло 405 пацијената

"Мобилна клиника", заједнички пројекат Независне непрофитне организације за подршку хуманитарним програмима "Руска хуманитарне мисије", Дома здравља "Вељко Влаховић" и општине Врбас, у ком су вршени превентивни здравствени прегледи свих заинтересованих грађана, превазишао је сва очекивања. За само десетак дана рада на терену прегледано је 405 грађана, чак дупло више од пројектованог броја, што је акцији донело епитет одлично реализоване и пример како треба организовати овакве и сличне пројекте.

Завршетак акције и сумирање резултата био је повод за нови сусрет свих актера, представника "Руске хуманитарне мисије", Амбасаде Руске Федерације, општине Врбас и Дома здравља "Вељко Влаховић".

"Задовољство нам је што смо имали прилику да будемо домаћини 'Руској хуманитарној мисији' и што је наш град изабран за реализацију пројекта 'Мобилна клиника'. Имали смо одличан одзив наших суграђана на превентивне прегледе које су заједно вршили руски и наши лекари, они нису крили задовољство због могућности да добију услугу најбољих стручњака, Надам се да смо били добри домаћини, да смо показали да можемо да будемо партнери од поверења у спровођењу оваквих пројеката, као и да нас је управо то квалификовало и за неке будуће пројекте 'Руске хуманитарне мисије' и Амбасаде Руске Федерације", рекао је Милан Глушац, председник општине Врбас, и захвалио руским и српским лекарима на уложеној енергији и оствареним резултатима.

Др Виктор Белински, лекар Министарства за ванредне ситуације РФ са великим професионалним искуством, прво се захвалио српским колегама на енергији и уложеном труду да се прегледа што више пацијената, као и на срдачном пријему због чега се, како је рекао, осећао као у својој кући. "Наши домаћини били су одлични, имали смо све услове за рад и одмор, све је било на највишем нивоу, што нам је омогућило да ефикасно радимо. Добра организација нас је довела до оволиког броја прегледаних, поштовали смо све професионалне протоколе, српске колеге су биле спремне на размену искустава и знања и верујем да смо успоставили добре односе", рекао је др Белински.

Др Јасмина Асси, директорка Дома здравља "Вељко Влаховић", истакла је да је на почетку акције било пројектовано да се прегледа око 200 грађана, али је већ први излазак на терен показао да је интересовање грађана знатно веће. "Са прегледом 200 грађана испунили би план и остварили постављени циљ, а ми смо за десет дана прегледали чак 405 пацијената, од чега је 66 било у кућним условима за тешко покретне или непокретне пацијенте. Резултат је стварно фантастичан, људи су вероватно били анимирани и тиме што долази доктор из Русије, а ми никога нисмо одбили. Прегледани су и они који су се пријавили још код најаве акције, али и они који су ненајављено дошли на лице места. Због свега учињеног, због успостављене сарадње са колегом из Русије, било је задовољство радити у овом пројекту. Важно је рећи и да је стање прегледаних људи задовољавајуће, што говори и о нивоу здравствене заштите код нас", рекла је др Асси. Једна од лекарки која је испред Дома здравља "Вељко Влаховић" учествовала у прегледима, др Гордана Паповић Ђукић, најпре је изразила задовољство због могућности да кроз неколико дана заједничког рада размени искуства са младим колегом из Русије. "Веома сам задовољна и одзивом пацијената из I Месне заједнице који услуге добијају у амбуланти у Старом Врбасу. Желим да сарадња коју смо успоставили буде на неки начин настављена, јер из размене искустава увек нешто може бити унапређено, иако сам уверена да је примарна здравствена заштита у нашој општини веома добра. Колега из Русије оценио је да имамо и добро опремљен Дом здравља, што је један од услова за добру заштиту пацијената", рекла је др Паповић Ђукић. Др Горан Ђуровић, члан Општинског већа задужен за здравство, уз захвалност за све учињено, истакао је да је пројекат "Мобилна клиника" подударан са деловима Плана јавног здравља општине Врбас за период од 2018. до 2025. године, који је усвојила Скупштина општине, што је потврда да је локална политика у овој области исправно осмишљена. "Превентивни прегледи најбољи су начин заштите здравља грађана и помоћ коју смо овога пута имали од стране 'Руске хуманитарне мисије' и колеге из Русије, за нас је драгоцена. Партнерство које успостављамо кроз овакве пројекте може унапредити здравствену заштиту грађана", рекао је др Ђуровић.

Похвале на рачун организације и учесника у акцији стигле су и из Амбасаде Руске Федерације, од стране Дениса Круглова, аташеа за културу. "Прегледе са наше стране вршио је врхунски стручњак, др Виктор Белински, и заједно са својим српским колегама остварили су врхунске резултате, посебно ако се узме да су радили само десет дана. Заједнички рад био је и прилика за размену искустава, за учење нечега новог, и после свега што смо видели и чули, мислим да је веома важно да наставимо са сарадњом и градимо партнерске односе", рекао је Круглов и захвалио општини Врбас и Дому здравља на подршци и домаћинском односу према гостима из Русије.

Руководилац представништва "Руске хуманитарне мисије" на Балкану Михајил Бондер објаснио је да је здравство један од главних праваца хуманитарне делатности организације. "Ово је била четврта 'Мобилна клиника' у Србији и захваљујући мешовитој екипи коју је чинио један руски лекар и његове колеге из локалног Дома здравља, прегледали смо све грађане који су изразили жељу за тим. Трудимо се да на сваки начин помогнемо грађанима Србије, посебно у области здравства, јер је здравље наша два народ, српског и руског, инвестиција у пријатељске односе у будућности. Акција је била веома ефикасна, оборили смо све рекорде, а напор који су уложили лекари прегледајући четрдесетак пацијената дневно, заслужује наше неизмерно поштовање и захвалност. Хвала и општинским властима које су нам изашле у сусрет по сваком питању и испунили сваку нашу молбу", рекао је Бондер.