Вести

Бесплатна ужина за свако треће дете

На последњој седници Скупштине општине Врбас измењена је Одлука о финансијској подршци породици са децом којом је проширен простор ове врсте подршке.

До сада су право на бесплатну ужину у основним школама имала деца без родитељског старања, деца са сметњама у развоју, деца из породица које користе новчану социјалну помоћ, као и деца из породица палих бораца, војних инвалида или цивилних инвалида рата. Изменом одлуке, право на бесплатну ужину од сада има и свако треће дете из свих породица.

"Проширили смо делокруг ову одлуке трећим дететом из свих породица и то је сада још једна од мера популационе политике, јер нема везе са материјалним положајем породице. Такође, некадашња одлука одређивала је да право на регресиран боравак у Предшколској установи имају корисници дечијег додатка, у размеру пола - пола, 50% родитељ, а 50% локална самоуправа, затим је у једном тренутку овај однос био у размери 80% обавеза на терет родитељ, а 20% на терет општине, да би изменом на последњој седници локалног парламента овај однос успостављен тако да од сада родитељи плаћају 40%, а 60% иде на терет општинског буџета. У корист родитеља измењен је и део који се односио на право на боравак за децу са здравственим проблемима, који је од сада утврђен на 50% на терет родитеља и 50% на терет локалне самоуправе, а била је 80% према 20%", саопштила је Данијела Илић, чланица Општинског већа задужена за социјална питања.