Вести

Општински штаб за ванредне ситуације - Спровођење нових мера државних органа

Штаб за ванредне ситуације општине Врбас састао се како би разматрао и деловао по новим мерама и препрукама државних органа у вези са сузбијањем ширења инфекције корона вируса и тим поводом уведеним ванредним стањем у Републици Србији. Посебно је истакнуто да су пооштрене мере када је реч о забрани кретања за све грађане у периоду од 20 часова до 5 часова ујутру, изузев оних са овлашћењима, као и потпуној забрани изласка старијих лица. У Врбасу та забрана важи за све особе старије од 65, а у насељеним местима општине за све преко 70 година.

Према извештају надлежног епидемиолога, докторке Брајане Николић, закључно са 18. мартом у општини Врбас нема забележених случајева лица заражених вирусом Ковид-19. Дом здравља и Општа болница Врбас спремни су да реагују када их буде и за то су опремљени просторно, кадровски и технички. И други сектори спроводе наредбе које су им постављене.

Из Полицијске станице Врбас известили су чланове Штаба за ванередне ситуације о предузетим мерама са ограничавањем кретања. У случају не придржавања, лица ће бити санкционисана. То важи како за оне који буду кршили забрану кретања, тако и за оне који се не буду придржавали прописаних мера самоизолације – за лица старија од 65 година и лица која су се недавно вратила из иностранства.

Што се тиче других предузетих мера, обавеза свих јавних предузећа је да осигурају безбедне услове за рад запосленима у складу са препорукама Републичке владе. Пијаце у општини неће радити до даљњег, сахрањивње на гробљима ће се обављати у најужем кругу породице. Шалтери многих јавних служби су затворени и обустављен је рад са странкама. Привредна и друга правна лица морају се прилагодити ограничењима и скратити радно време. Предузимају се и друге мере о којим је расправљао Општински штаб за ванредне ситуације.

Чини се да је важност ових мера у сузбијању корона вируса и препоруке државних органа, озбиљно схватио и највећи број грађана. На врбаским улицама забележили смо мањи број пролазника него што је уобичајено.

https://youtu.be/1983vUUOCdM