Саопштења

ЈКП "Комуналац": Плаћање услуга је законска обавеза

Јавно комунално предузеће "Комуналац" обратило се јавности након што је један број медија пренео вест да је један становник Равног Села добио судску пресуду према којој није обавезан да плаћа "Комуналцу" рачун за испоручену воду, јер је она неисправна за пиће.

"Последњих дана у јавности су се појавиле разне врсте дезинформација које уносе пометњу међу становнике насељених места општине Врбас, а односе се на квалитет воде у насељеним местима, обавезу плаћања комуналних услуга, судске поступке који су у току и слично. Овим путем информишемо јавност о стварном стању, како не би били доведени у заблуду од стране непромишљених и неодговорних појединаца.

Нелогични су и нетачни подаци да вода у насељеним местима не мора да се плаћа јер нема потребан квалитет, с обзиром на то да она има своју вредност и трошкове производње. Свако ко нешто потроши то мора и да плати. Апсурдно је да неко потроши воду, а онда не жели да је плати јер сматра да није квалитетна.

У насељеним местима општине Врбас испоручује се вода која је прошла све потребне технолошке процесе, а на њен лошији квалитет утиче састав земље на којој се налазе бунари. Због ових објективних околности изграђене су еко чесме које производе пијаћу воду и чија употреба је бесплатна.

Овај проблем траје више деценија, а његово решење је при крају, с обзиром на то да ће уз помоћ Републике Србије и немачке банке KfW крајем ове године/почетком следеће почети изградња водоводне мреже ка насељеним местима. Вода ће се дистрибуирати из Врбаса, а познато је да град Врбас има воду високог квалитета, што је потврђено и у испитивању Института за јавно здравље 'Др Милан Батут'.

У медијима и на интернет порталима се појавила 'пресуда' којом се 'наводно' корисници ослобађају обавезе плаћања утрошене воде, а да нико није споменуо да тај поступак није окончан и да је на ту пресуду уложена уставна жалба и ревизија. Постоји на стотине других пресуда које обавезују кориснике да плате оно што су потрошили.

Апелујемо на све кориснике да уредно плаћају услуге које им пружа ЈКП 'Комуналац'. То је њихова законска обавеза, јер свака услуга која се пружи има своју вредност и трошкове, али и из разлога да неплаћањем не би довели у питање даље функционисање комуналног предузећа које пружа услуге од општег интереса. Још једном апелујемо на кориснике да у роковима измирују своје обавезе за испоручену воду, јер ће у противном морати бити примењене законом предвиђене мере.

По Закону о комуналним делатностима производњом и дистрибуцијом воде може да се бави искључиво комунално предузеће, не постоји могућност да то ради месна заједница, или неко треће лице. Скупљање потписа и петиција да се водовод врати месним заједницама је узалудно трошење енергије, јер закон то не дозвољава. Остаје нејасно због чега неко неосновано побуњује становнике насељених места, даје им нетачне податке, доводи их у заблуду и уноси немир међу кориснике.

Још једном напомињемо да је уз пројекте који су у току, извесна нова водоводна мрежа на територији целе општине Врбас, којом ће се испоручивати вода високог квалитета. За то су највише заслужни грађани који редовно измирују своје обавезе и који су нам дали подршку да ЈКП 'Комуналац' учинимо модерном фирмом, која ће пружати услуге високог квалитета. Хвала Вам на томе", наводи се у саопштењу ЈКП "Комуналац".